Újabb óriás a levegőben

iho/repülés   ·   2012.03.06. 15:00
cim

A Thai Airways International első Airbus A380-asa március 6-án szállt fel első próbaútjára Toulouse-ból. Az óriásgép első felszállása alkalmával a gép legfontosabb aerodinamikai és vezérlőrendszereit tesztelték – olvasható az európai gyártó közleményében.

Mindig izgalmas fotós csemege egy vadonatúj gép felszállása, még festés nélkül <br>(fotók: Airbus)

Az első – sikeres – próbaút több mint négy óra hosszat tartott, majd a gép leszállt az Airbus hamburgi gyári repülőterén. A német városban azonnal megkezdik az utaskabin belső berendezéseinek felszerelését és az A380-as külső festését.

Az óriásgép ugyancsak óriási függőleges vezérsíkja, még mielőtt a törzsre szerelték volna

A Thai lesz a kilencedik légitársaság, amely flottájában kereskedelmi forgalomba állítja az A380-ast – méghozzá 2012 harmadik negyedévében a Bangkok és Európa közötti útvonalakon. A Thai-nak jelenleg hat ilyen óriásgépre van érvényes megrendelése.

Jelenleg a világon összesen 71 A380-as repül, a Singapore 25 megrendelt gépéből 16, az Emiratesnél 90 megrendeltből(!) 21 állt már munkába. A Qantas tizenkét, az Air France hat, a Lufthansa már nyolc óriást tart forgalomban, öt repül a Korean Air és három a China Southern Airlines flottájában.

Kapcsolódó hírek