Újra megcsinálják a tömegközlekedési sávot Szegeden

Garai Szakács László   ·   2015.06.16. 22:00
tlkorut150616_0

– A Mindszenti Hírekben is benne lesz?

Mit lehet erre felelni Szegeden a Tisza Lajos körúton az Attila utcai kereszteződésében egy légkalapáló „Bobcat” mellett?

Küldöm a linket – jobb híján.

No de, a beugrató kérdés után nézzük, mit látunk: a nyári menetrend szegedi életbe lépésével egy időben elkezdték felújítani a tömegközlekedés sávot a Tisza Lajos körúton a Centrum Áruház és a Dugonics tér megállók között. Tizenkilencmillió forintja van arra Szegednek, hogy az Attila és a Mikszáth Kálmán utcai kereszteződésekben bazaltbetonra cserélje az elhasználódott burkolatot. De persze – ahogy bőséges galériánkban láthatják majd, nemcsak ott van meló, hanem egy kicsit arrébb is.

Megérte otthagyni. Újra rendeltetésszerűen lehet használni az esőbeállót a kakasos templom mellett a Tisza Lajos körúton. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

Augusztus 31-éig van idő mindent rendesen megcsinálni, két és fél hónap alatt kis túlzással háromszor oda vissza meg lehet csinálni mindent. Miért gondolom ezt: rendben lett rakva elsőre a nagy átépítéskor minden. Nincsenek kóbor vezetékek, nem lehet csak úgy véletlenül átvágni semmilyen kábelt. Minden a helyén van. Persze nem egyszerű legózásról van szó, de váratlan helyzetek elvileg nem nagyon hátráltathatják a fölújítást.

Amely alatt az egyik fő műsorszám az Ikarus-Škoda trolik Blue Drive-os közlekedése. A 8/10-es vonalon a közös szakaszon a Kálvin téren engedik el a csápok a felsővezetéket, hogy a Dugonics tér, Honvéd tér, Aradi vértanúk tere megállókon át a Klinikák végállomásig akkumulátorról közlekedjenek a trolik. Videónk ennek az üzemnek két fontos mozzanatát mutatja be – bőséges föliratokkal.

Maga az átépítés azt jelenti egyébként, hogy a 8-as és a 10-es troli valamint a 20-as busz egyik irányban sem áll meg a Tisza Lajos körút (Károlyi utca), lánykori nevén Centrum áruház megállóhelyen, sőt a 20-as a Vadkerti tér felé a Kálvin téren a korábbi „újranyitott” megállójában áll meg. Ez azt jelenti, a Tisza Lajos körúton a nyárra öt-hat parkolóhelyet visszavett a DAKK a kakasos templom előtt.

A felújítás alatt a 74-es és a 76-os buszokat el-, pontosabban visszaterelték korábbi útvonalukra: a Dugonics teret a Londoni körút–Kálvária sugárút felől érik el, a Dáni utcánál megállva. Annó rövid ideig jártak már erre, de a „nép visszakövetelte” őket a kiskörútra, még zsúfoltabbá téve a tömegközlekedési folyosót. Hátha az utasok most megszokják a régi/új útvonalat. Nem fogják...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek