Újra terítéken a Pozsony és Győr közötti közvetlen járat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.12.02. 15:00
zssk2

Tárgyalnak az érintett felek, eredmény már csak jövő év decemberében lehet. 

A Hospodárske noviny gazdasági napilap arról cikkezik, hogy tárgyalnak a szlovák és a magyar közlekedési tárca képviselői a Pozsony és Győr közötti közvetlen vasúti kapcsolat létrehozásáról. A szlovák közlekedési minisztérium kommunikációs osztálya a lapnak megerősítette, hogy előzetes szándékuk szerint szeretnék megvalósítani a Pozsony és Győr közötti közvetlen vasúti kapcsolatot, ezt a jelenlegi számítások szerint 2023. december 10-étől lehet megoldani, amikor esedékes a következő menetrendváltás. 

A közvetlen járat konkrét formájáról, esetleg a menetrendről még korai találgatásokba kezdeni. Több opció is fennáll, az egyik az, hogy a ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság a GYSEV-vel kooperálva közlekedteti majd a járatokat, egy másik terv már a Startot is említi partnervasútként. A járatok egyébként Pozsony-Újváros (Bratislava-Nové Mesto) állomásról indulnának. A fő kérdés az, mennyi pénzt kell a projekt megvalósításához elkülöníteni, s erre lesz-e hajlandóság a Duna mindkét partján. 

Győr és Pozsony a régió két jelentős városa, mind lélekszáma, mind ipara, üzleti jelentősége alapján. Ennek ellenére, a két város közti közlekedés gyakorlatilag halott. A rajkai kishatárforgalmi elképzeléseken túl, évek óta beszélnek róla, hogy visszaállítják a vasúti közlekedést Győr és Pozsony között. Utazási igény minden bizonnyal lenne.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek