Újra van győztese az észak-erdélyi autópálya építésének, talán most már elkészül a hiányzó tizenhat kilométer Aranyosgyéresnél

MTI/iho   ·   2022.08.09. 17:20
eszak-erdelyi_autop09

Az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciumát hirdette ki győztesnek a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának a megépítésére kiírt pályázaton.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) egy román céggel kötött szerződést 2015-ben a 15,7 kilométeres Aranyosgyéres–Maroskece szakasz megépítésére, de a cég csődbe ment, és a tavalyi szerződésbontás előtt a munkálatoknak csak mintegy negyven százalékát végezte el. A CNAIR január végén egy román–spanyol konzorciumnak ítélte az építés befejezését, de a román Óvásokat Elbíráló Országos Tanács helyt adott a Strabag óvásának és arra kötelezte a társaságot, hogy érvénytelenítse a pályázat eredményét.

A most kihirdetett győztes konzorciummal a CNAIR akkor köthet szerződést, ha a versenyben alulmaradt cégcsoportok nem óvják meg az eredményt. A Strabag és a Geiger konzorciuma áfa nélkül 420,34 millió lejért (33,6 milliárd forint) vállalta, hogy három hónap alatt elvégzi a tervezést, és tizennyolc hónap alatt az építést.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú A3-as észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután a Bechtel hat év alatt csak 52 kilométer pályát épített, majd leállt a munkálatokkal, a felek 2013-ban közös megegyezéssel felbontották a szerződést.

(fotók: MTI)

Ezt követően az autópályát kisebb szakaszokra osztották, és ezekre írtak ki versenytárgyalásokat. Jelenleg a pályából három szakasz használható, a három együtt mintegy 107 kilométer. A magyar–román államhatár mellett épült meg az az 5,3 kilométeres szakasz, ami rávezeti a romániai forgalmat a magyarországi M4-es autópályára. Emellett a Kolozsvártól nyugatra fekvő Magyarnádas és Marosvásárhely között épült 102 kilométer autópálya. Az autósok jelenleg a két megépült szakasz között, az Aranyosgyéres–Maroskece távot a párhuzamosan haladó E60-as országúton tehetik meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek