Újra van teljes vonalhálózati térkép Budapesten

iho   ·   2016.11.24. 18:45
00kicsi

Nem mondhatni, hogy a BKK nem tájékoztatta eddig az utasokat: az újonnan megnyílt ügyfélközpontokban se szeri, se száma az egyes városrészeket, kerületeket, azok közlekedési hálózatát bemutató térképeknek, zsebtérképpel el voltunk látva bőségesen. A 4-es metró megnyitásakor is több jelent meg: külön a budai és külön a pesti felszíni közlekedési hálózatról. A közelmúltban a forgalmasabb megállókba is kitették az adott kerület hálózati térképét – az 1-es és a 3-as villamosok megállóiban a felújítás után a közvetlen környékről is tájékozódhatunk.

A BKK új vonalhálózati térképe. A képre kattintva galéria nyílik (forrás: BKK)

Gyűjtők, közlekedésbarátok jól tudják: a hetvenes években rendszeresen adott ki a BKV a közlekedési hálózatot ábrázoló térképeket, amellett, hogy a Kartográfiai Vállalatnál szintén évente megjelenő Budapest-térképeken is szerepelt minden járat és azok menetrendje.

A régi BKV-s térképek az utcák neveit nem (csupán a főbb útvonalakét) írták ki, a kerületeket sem különböztették meg külön színekkel, azonban a járatok nem a megszokott piros vonalas (villamos: folyamatos, troli: szaggatott, busz: pontvonal) ábrázolással, hanem a járművek színének megfelelő színnel szerepeltek rajta. A hátoldalon pedig részletes menetrendet olvashattunk, az első és utolsó kocsik indulási idejének feltüntetésével.

Az egyes kerületek közlekedési hálózatát ábrázoló térképeket tettek ki több megállóba a közelmúltban (fotó: Kemsei Zoltán)

Az utolsó teljes vonalhálózati térkép 2008-ban jelent meg, a paraméterkönyvi módosítások sok járatot átszámoztak (emlékszünk még a Mester utcai villamos 30-asról előbb 21-esre, majd 51-esre változtatására), ezt többek közt az informatikai rendszer követelte meg, egyazon számot két járat nem viselhetett.

A BKK 2010-es megalakulása óta az interneten is és nyomtatott formában is megjelentetett részlettérképeket követően most huszonháromezer példányban teljes vonalhálózati térképet adott ki, amely az ügyfélközpontokban ingyenesen átvehető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek