Ukrajnában is fog már dolgozni EffiShunter

iho/vasút   ·   2019.09.01. 15:00
400px_effishunter1600

Az EffiShunter 1600-asokat 2020 második felében veheti át a világ elsőszámú acélipari vállalata. A járművek finanszírozása az OPT Leasing Ukraine-en keresztül zajlik. A modernizáció és az eltérő feladatkörű járművek szükségességét tekintve a CZ Loko hatalmas potenciált lát az ukrán piacban.

2020-tól Ukrajnával bővül az EffiShunter 1600-asok bevetési területe (illusztráció: CZ Loko)

Az EffiShunterek szállítása a cseh gyártó második üzlete Ukrajnában. Előzőleg 2007-ben az ukrán nemzeti vasút Ukrzaliznyitszia (UZ) CSME3P-1744 pályaszámú mozdonyát korszerűsítették a poltavai javítóüzemmel közösen. Ez a gép volt az első szélesnyomtávú mozdony, melyet a CZ Loko újított fel – jelenti a Railway Pro.

A hattengelyes EffiShunter 1600-asok alapja a csehszlovák eredetű, 770-es és 771-es sorozatú, Dongó becenevű dízelmozdonyok, a korszerűsítés után azonban már alig emlékeztetnek rájuk. A felújítás során a Caterpillar 1550 kilowatt teljesítményű, 3512 C-HD típusú, az EU IIIB kategóriájú emissziós előírásainak megfelelő dízelmotorja kerül beléjük. Habár az eredeti gépek főkerete és forgóváza megmaradt, az EffiShunterek lényegében új mozdonynak tekinthetők, mivel a motor, az erőátvitel, a vezérlés, továbbá számos alkatrészük és részegységük új gyártású, a korszerű elektronika például a Siemenstől érkezik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek