Uniós hitelből vehetnek motorvonatokat a szerbek

iho/vasút   ·   2019.11.12. 12:00
00kicsi

A beruházás során az állami vasúttársaság Srbija Voz négyrészes villamos motorvonatokat szerez be. A társaság az új járművekkel kényelmes, biztonságos, korszerű, megbízható és a jelenleginél költséghatékonyabb szolgáltatást nyújthat a szerb vasúthálózat villamosított vonalain.

Újabb tizennyolc villamos motorvonatot vásárolhat a Szerb Vasút, a pénz hitel formájában már megvan rá (fotó: Tripolszki Dalibor)

Déli szomszédunk vasúti gördülőállományára igencsak ráfér a fejlesztés, főleg a dízelüzemű szerelvényekre, melyek átlagéletkora negyvenöt év. A szerelvények meglehetősen idejétmúlt műszaki tulajdonságai, valamint a karbantartás hosszú évikig tartó alulfinanszírozása a járműflotta nagyon alacsony szintű üzemképességéhez vezetett. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már korábban is nyújtott hitelt a Szerb Vasút számára új vasúti személy- és teherkocsik vásárlásához, a járműveket az ország legnagyobb városai között használja a társaság.

A gördülőállomány korszerűsítésén felül a Belgrád külvárosi részén található zimonyi (Zemun) karbantartóbázis bővítésébe és fejlesztésébe is besegített az EBRD: tavaly harminchétmillió euró, vagyis körülbelül tizenegy és fél milliárd forint hitellel támogatja a beruházást. A létesítmény a modernizációnak köszönhetően megfelelően ki tudja majd szolgálni a nemrégiben vásárolt Stadler Flirt motorvonatok és a hagyományos mozdonyvontatású szerelvények karbantartását is – számol be a Railway Pro.

A Srbija Voz az elmúlt évek során láthatóan elkezdte fejleszteni a személyvonati járműállományát. 2010-ben az orosz Metrovagonmastól rendeltek tizenkét 711-es sorozatú dízel ikermotorkocsit, 2013-ban pedig a svájci Stadlertől vásároltak huszonegy négyrészes Flirt3-as motorvonatot. A Stadler-járműveket 2015 óta a belgrádi elővárosi forgalomban használja fel a vasúttársaság, nyugdíjazva a koros Ganz-szerelvényeket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek