Ünnepi lezárások, terelések, menetrend-változások augusztus 20. hétvégéjén Budapesten

iho   ·   2022.08.19. 15:00
gusztus20_tuzi

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódva idén is számos helyszínen lesznek programok Budapesten az esti tűzijátékon kívül. A rendezvények miatt több helyen kell forgalomkorlátozásra és lezárásokra készülni a fővárosban, amik érintik a közösségi közlekedést is. Az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint augusztus 20-án a délutáni és esti időszakban városszerte sűrűbben közlekednek a közösségi közlekedési járatok. A Budapesti Közlekedési Központ a kötöttpályás közlekedési eszközök, elsősorban a metrók igénybevételét javasolja. Az M3-as metró augusztus 20-án és 21-én egész nap a hétköznapokon megszokott rend szerint jár Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között, de nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni.

A nemzeti ünnepen megszokott tűzijátékot augusztus 20-án, este tartják, az előkészítő munkák miatt azonban már az azt megelőző napokban is részlegesen korlátozzák a gyalogosforgalmat az Erzsébet hídon, a Szabadság hidat pedig teljesen lezárják a gyalogosok elől. Augusztus 20-án a késő délutáni és az esti időszakban korlátozzák a közúti és a felszíni közösségi közlekedést a Margit híd–Kiskörút–Petőfi híd–Alkotás utca által határolt területen, az érintett járatok módosított közlekedési rend szerint járnak. Jelentősebb forgalomkorlátozásra kell számítani többek között a Lánchíd utca–Várkert rakpart útvonalon, a Budai Várban és a Műegyetem rakparton.

Közúti változások
 • Lezárják a Budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és Margit híd között augusztus 22-én, hétfő reggel 6:00-ig, valamint augusztus 22-e és 25-e között minden éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között.
 • Lezárják a Pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Lánchíd között augusztus 19-e, péntek 20:00-tól augusztus 22-én 6:00-ig, valamint augusztus 22-én este 10:00 és másnap reggel 6:00 között.
 • A Budai Várban augusztus 22-e, hétfőig ünnepi rendezvények miatt folyamatos korlátozásokra kell számítani: lezárták a Tárnok utcát, a Dísz tér felől pedig nem lehet behajtani a Várnegyed területére.
 • Lezárták a Lánchíd utcát és a Várkert rakpartot várhatóan augusztus 22-e, hétfő estig.
 • Lezárják az Andrássy utat a Kodály köröndnél augusztus 19-én, pénteken 18:00 és éjfél között.
 • Lezárták a Műegyetem rakpart déli irányú, Szent Gellért tér és Bertalan Lajos utca közötti szakaszát. Augusztus 20-án és 21-én teljes szélességében lezárják a Műegyetem rakpartot.
 • Augusztus 20-án 16:00-tól a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó utca–Erzsébet híd–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút által érintett szakaszon belül jelentős forgalomkorlátozások, lezárások várhatók. Előreláthatólag 19:00-től lezárják az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat, de a hatóság döntése alapján korlátozhatják a Petőfi híd és a Margit híd forgalmát is.
Közösségi közlekedés

Az M3-as metró augusztus 20-án és 21-én, szombaton és vasárnap a hétköznapokon megszokott rend szerint jár Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. A déli szakaszon a metró nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson. A Nagyvárad tér és környezete a Népliget felől az M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől a 2M villamossal, a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig MOL Bubival, vagy gyalog közelíthető meg.

Közlekedési változások a Lánchíd utca és a Várkert rakpart térségében augusztus 22-e, hétfő estig

 • a 105-ös és a 990-es busz módosított útvonalon: az Attila úton közlekedik,
 • a 41-es villamos módosított útvonalon: a Krisztina körúton és Margit körúton jár,
 • a 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út és a Batthyány tér, illetve Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér között,
 • a 109-es busz meghosszabbított útvonalon: az Alagúton át a Dózsa György térig jár.

Közlekedési változások a budai Vár környékén augusztus 23-a, kedd hajnalig

 • A 16-os autóbusz módosított útvonalon: a Dísz tértől a Clark Ádám téren és a Fő utcán át a Batthyány térig közlekedik; nem érinti a Budai Vár belső részét és a Széll Kálmán teret,
 • a 916-os éjszakai járat két szakaszon, megosztva közlekedik: egyrészt a Széll Kálmán tér és a Szentháromság tér, illetve a Bécsi kapu tér között, másrészt az Uránia és a Dísz tér között,
 • a 16A és a 116-os autóbusz a budai Várban augusztus 19-én, 20-án és 21-én a Bécsi kapu térig, augusztus 22-én, hétfőn egész nap a Széll Kálmán tér, illetve a Fény utcai piac felől csak a Szentháromság térig jár.

Változások a Kossuth Lajos tér környékén

 • Péntek 21:00-ig a Kossuth Lajos tér forgalmának korlátozása miatt a 2-es, a 2B és a 2M villamos a déli végállomások és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár; 21:00 után a villamosok a Boráros tér végállomásig közlekednek,
 • augusztus 20-án és 21-én a 2-es, a 2B és a 2M villamos a déli végállomásuk és a Március 15. tér között közlekedik; augusztus 20-án, szombaton 20:00 és 22:00 között azonban csak a Boráros térig lehet velük utazni. A tűzijáték előtt és után a villamosok a szokásosnál sűrűbben indulnak.

Változások az Andrássy út környékén

 • A 105-ös, a 178-as és a 979-es autóbusz augusztus augusztus 19-én, pénteken 18:00-tól éjfélig az Andrássy út zárása miatt módosított útvonalon: a Podmaniczky utca érintésével közlekedik.

Változások augusztus 20-án a Szent Jobb-körmenet idején

 • Augusztus 20-án, szombaton délután 3 órától a 15-ös és a 115-ös busz módosított útvonalon: a Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút útvonalon jár.
 • Augusztus 20-án 13:00-tól a 9-es, a 15-ös és a 115-ös busz, valamint a 72M trolibusz egyik irányban sem áll meg a Szent István Bazilika megállóhelyen.
 • A 105-ös és a 178-as autóbusz a József Attila utca lezárása miatt a Kiskörút–Kossuth Lajos utca útvonalon közlekedik.

Változások augusztus 20-án, a tűzijáték idején

 • A 19-es villamos este 7 órától az északi végállomása felől a Dózsa György térig közlekedik. A déli szakaszon – Kelenföld vasútállomás és a Szent Gellért tér–Műegyetem között – a 49-es villamossal lehet utazni.
 • A 41-es villamos 19:00-től az Alkotás utcán és a Villányi úton közlekedik.
 • A 47-es és a 49-es villamos csak a budai oldalon: Budafok, Városház tér, illetve Kelenföld vasútállomás és a Szent Gellért tér–Műegyetem között közlekedik.
 • Az 56A villamos 19:00-től csak Hűvösvölgy és a Dózsa György tér között jár.
 • Az 5-ös busz csak Rákospalota és a Ferenciek tere között közlekedik. A budai szakaszon – a Pasaréti tér és az Apor Vilmos tér között módosított útvonalon közlekedő – 105-ös busszal lehet utazni.
 • A 7-es és a 133E busz két szakaszon közlekedik: a pesti végállomásuktól csak a Ferenciek teréig, a budai végállomásuktól pedig csak a Móricz Zsigmond körtérig.
 • A 7E busz meghosszabbított útvonalon: Újpalota, Nyírpalota út és a Ferenciek tere között jár.
 • A 8E busz a budai oldalon csak Kelenföld vasútállomás és a Déli pályaudvar, Pesten pedig csak Újpalota, Nyírpalota út és a Ferenciek tere között közlekedik.
 • A 11-es és a 39-es busz 19:00 és 22:30 között a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térig közlekedik.
 • A 109-es busz 19:00 és 22:30 között a Batthyány tér helyett a Margit híd, budai hídfőig közlekedik.
 • A 105-ös busz Budán módosított útvonalon, a Pasaréti tér és az Apor Vilmos tér között; Pesten a Gyöngyösi utca és a Deák Ferenc tér között közlekedik.
 • A 110-es és a 112-es busz két szakaszon: Budán a Thomán István utca felől a BAH-csomóponton és a Villányi úton át a Móricz Zsigmond körtérig; Pesten kizárólag 112-es jelzéssel a Bosnyák tér felől csak a Ferenciek teréig közlekedik.
 • A 178-as busz nem közlekedik. A Gyöngyösi utca és a Deák Ferenc tér között a 105-ös busszal lehet utazni.
Egyéb korlátozások

Augusztus 20-án, szombaton 19:45 és 22:30 között lezárhatják az M1-es földalatti Vörösmarty tér és Deák Ferenc tér; az M2-es metró Kossuth Lajos tér, Deák Ferenc tér és Batthyány tér; az M4-es metró Kálvin tér, Fővám tér és Szent Gellért tér állomását, valamint a H5-ös HÉV Batthyány téri állomását.

Augusztus 20-án, szombaton 15:00-től augusztus 21-én 6:00-ig biztonsági okokból az alábbi MOL Bubi állomások nem üzemelnek:

 • budai oldal: Margit híd, Batthyány tér, Szilágyi Dezső tér, Döbrentei tér;
 • pesti oldal: Akadémia, Vigadó tér, Március 15. tér, Corvinus Egyetem, Boráros tér. A Clark Ádám tér gyűjtőállomás augusztus 16-a és 23-a között, a Műegyetem MOL Bubi gyűjtőállomás augusztus 15-e és 22-e között nem üzemel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.