Utoléréses baleset az 1-esen: jól működött a biztosítóberendezés

iho/vasút   ·   Frissült: 2022.07.10. 17:18
03_utoleres_1-es

Összeütközött két tehervonat vasárnap hajnalban, emiatt Biatorbágy és Herceghalom között nem közlekednek a vonatok. Hétfőre az egyik pályát visszaadhatják 40-es sebességkorlátozással.

17:15 Jól működött a biztosítóberendezés a vasárnap kora reggeli baleset idején, amikor tehervonatok ütköztek Biatorbágy és Herceghalom között – közölte a MÁV szóvivője a baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatóján. Biber Anett elmondta, nem volt semmilyen műszaki meghibásodás a baleset idején. A MÁV-csoport, a MÁV Zrt. felelősségét semmilyen tekintetben nem állapította meg a vizsgálat.

A balesetben személyi sérülés nem történt, a kár – a jelenlegi becslések szerint – meghaladja a 100 millió forintot.

Az első tehervonat üres gabonaszállító kocsikat továbbított, az ütközés következtében hét kocsija siklott ki, amelyből három az oldalára borult. Az ebbe a szerelvénybe belefutó vonat kétezer tonnás volt. A helyszínen egy daruval próbálják visszaemelni a kisiklott kocsikat, a cél, hogy valamilyen módon futóképessé tegyék azokat, hogy be tudják vontatni a legközelebbi állomásra. A balesetben az egyik vágány negyven, a másik tizenöt centiméterrel mozdult el eredeti helyéről. Megsérültek a betonaljak, ezek közül ötvenet cserélni kell, és a sínszálak cseréjére is szükség lesz.

Az ütemterv szerint az egyik vágányt hétfőn visszaadhatják a vonatforgalomnak 40 kilométer/órás sebességkorlátozással.

* * *

A mentési munka javában tart: először le kellett bontani a felsővezetéket a kisiklott kocsik felett, hogy a daru biztonságosan dolgozhasson. Ezek után lehetett elkezdeni a kisiklott tehervagonok beemelését, majd aztán jöhet a megsérült pályaszakasz kijavítása.

RegioJet halad át Mór állomáson, 12032-es vonatszámmal (fotó: Maron Szilárd Ákos)

 

Korábban írtuk:

A MÁV közleménye szerint vasárnap 0 óra 19 perckor a Biatorbágy és Herceghalom között közlekedő tehervonat eddig tisztázatlan körülmények között nekiütközött az előtte közlekedő tehervonatnak, a balesetben több kocsi is kisiklott. Információink szerint a PSŽ vasúttársaság üres műtrágyavonatába ment hátulról a GYSEV Cargo szerelvénye, ezt a 471 500-as Vectronnal továbbították. Szerencsére a balesetben személyi sérülés nem történt.

A baleset miatt Biatorbágy és Herceghalom között a vonatközlekedés nem lehetséges. A kárfelmérést, helyreállítást és a vizsgálatot megkezdték.

A vizsgálatok hosszabb időt vesznek igénybe, ezért vasárnap jelentős forgalomkorlátozásokkal, pótlóbuszos közlekedéssel kell számolni a győri vonalon utazóknak. Bizonyos vonatok kerülő útvonalon Székesfehérvár, Komárom érintésével közlekednek. A Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Győr–Sopron, illetve Szombathely közötti elővárosi és távolsági IC-vonatok jelentős késéssel közlekednek. Vonatkimaradások, rövidebb útvonalon közlekedő vonatok is lesznek.

(fotók: Mávinform Facebook-oldala)

  • A Déli pályaudvar és Tatabánya, illetve Tatabánya és a Déli pályaudvar között nem közlekednek az oroszlányi S12-es elővárosi vonatok.
  • A győri S10-es számú vonatok a Déli pályaudvar és Biatorbágy, illetve Herceghalom és Győr között közlekednek, a Biatorbágy–Herceghalom szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Mávinform közölte azt is, hogy a fővárosban az M4-es metrón a BKK elfogadja a vasúti bérleteket, igazolványokat és menetjegyeket a metrón utazásra. A Volánbusz elfogadja a vasúti utazási okmányokat a Kelenföld–Bicske közötti menetrend szerinti buszjáratokra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek