Utolsó figyelmeztetés

iho/vasút   ·   2024.05.12. 12:00
ten-t

Mondjuk, az még nem, de azért az Európai Bizottság indoklással megalapozott állásfoglalásában szólította fel Bulgáriát, Észtországot, Szlovéniát, Horvátországot, Szlovákiát és Írországot arra, hogy a TEN-T irányelvet ültessék át nemzeti jogrendjükbe, hogy (végre) megteremtsék a transzeurópai közlekedési közlekedési hálózat megvalósítását elősegítő intézkedések jogi hátterét. 

A TEN-T irányelv célja a kulcsfontosságú törzshálózati projektek gördülékenyebb befejezése az engedélyezési és közbeszerzési eljárások egyértelműbbé tétele révén. Az irányelv a nemzeti jogba történő átültetésének határideje 2023. augusztus 10. volt. Az Európai Bizottság (EB) még 2023 szeptemberében küldött felszólító levelet a hat uniós tagállamnak, mivel késében volták, ám most az érintett tagállamok válaszainak megvizsgálása után a testület továbbra is úgy ítélte meg, hogy ezek a tagállamok még mindig nem ültették át az irányelvet. A hat érintett országnak most két hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben a Bizottság dönthet úgy, hogy az ügyeket az Európai Unió Bírósága elé utalja.

Az irányelv értelmében az EB első alkalommal 2027. február 10-ig, majd azt követően rendszeres időközönként jelentést terjeszt elő az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak ezen irányelv végrehajtásáról és eredményeiről. A jelentésnek a tagállamok jóvoltából kétévente, első alkalommal 2026. augusztus 10-ig szolgáltatandó információkon kell alapulnia az irányelv hatálya alá tartozó engedélyezési eljárásokról, az engedélyezés átlagos időtartamáról.

A vasúti infrastruktúrát illetően az irányelv 64, többnyire a határokon átnyúló hiányzó összeköttetést határozott meg a törzshálózati folyosókon, köztük a Stuttgart–Ulm kapcsolatot, a Koralm-vasút befejezésre váró elemeit, a Semmeringen és a Lyon–Torinó vonalon létesítendő bázisalagutat, a Koper–Divača és Drezda–Prága összeköttetést, valamint a Fehmarnbelt-kapcsolatot, vagyis a tervezett alagutat a Németországhoz tartozó Fehmarn és a dániai Lolland között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.

Nagyvasút Vasút Röviden

Az EU több mint 35 ezer ingyenes Interrail-bérletet oszt szét fiatalok között, 779-et a magyar fiataloknak

MTI   ·   2024.06.03. 16:16

Az EU Erasmus+ program részét képező DiscoverEU-program legutóbbi pályázatának nyertesei 2024. július 1. és 2025. szeptember 30. között egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak Európa-szerte. A fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők kísérőket is vihetnek magukkal.