Először járt vonat a Koralm-alagútban

iho/vasút   ·   2023.06.26. 15:00
koralm_alagut_desiro

Ausztria építés alatt álló új vasúti alagútjában a napokban készült el a pálya, amit egy különvonattal meg is ünnepeltek.

Az építési munkálatok megkezdését követően cirka tizenöt évvel haladhatott végig az első vonat a 33 kilométer hosszú bázisalagúton. A nagysebességű közlekedésre alkalmas, akár 250 kilométer per órás tempóval használható műtárgyban várhatóan 2025 végén indulhat meg a menetrend szerinti vasúti forgalom, jelentősen csökkentve a menettartamot a stájerországi központ Graz és Karintia tartomány központja, Klagenfurt között. Az új vonal karintiai, Klagenfurt és St. Paul im Lavanttal közötti részét viszont már idén év végén birtokba vehetik a vonatok.

Az alagút két tíz méter átmérőjű csőből áll, melyek egymástól 25–50 méterre vezetnek. Az építéshez körülbelül 160 ezer alagútburkolati elemet és 13 ezer beton pályatartó födémet használtak fel. A vájási munkálatok során körülbelül hatmillió köbméter anyagot termeltek ki, ami felhalmozva nagyságrendileg két Keopsz-piramist tenne ki.

Az osztrák infrastruktúra-kezelő ÖBB-Infrastruktur AG-től elmondták, a Koralm-alagúttal szó szerint le lehet majd hagyni az autókat, létrehozva a jövő mobilitását. Karintia kormányzója, Peter Kaiser szerint az Európát átszelő közlekedési tengely részét jelentő új bázisalagút és a Koralm-vasútvonal új lehetőségeket teremt.

A százharminc kilométer hosszú Koralm-vasútvonal látványos tájakon vezet: összesen 47 kilométernyi alagúton és száznál is több hídon halad át, 23 állomást és megállóhelyet felfűzve. Központi eleme a 33 kilométer hosszú Koralm-bázisalagút. A fejlesztésnek köszönhetően a vonatok menetideje Graz és Klagenfurt között akár 45 perccel is csökkenhet. Ha a Semmering-bázisalagút is elkészül, a Klagenfurt–Bécs menetidő is jócskán redukálódik – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön a Koralm-alagút vasúti pályáját avató különvonat. Kép forrása: ÖBB / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek