Úttörőmozgalom Miskolcon: holttértükröket mindenhova

iho/zöldút   ·   2016.01.26. 19:40
holttertukor0

A Kerékpáros Miskolc Egyesületnek háromnegyed éves munkája ért be decemberben: 2015 tavaszán a Szinvaparkban indították el a holttér-kampányt, amelyhez gyorsan csatlakozott a Borsod megyei baleset-megelőzési bizottság és a Miskolci Közlekedési Vállalat is.

De mi az a holttértükör?

A jelzőlámpás csomópontokban, ahol a kerékpárosok gyakran kerülhetnek a nagy járművek holtterébe, az utóbbi években – különösképpen német nyelvterületen – egyre terjednek azok a tükrök, melyek jelentősen javítják a holttérben levő kerékpárosok gépjárművezetők általi észlelhetőségét.

A Kazinczy és a Batthyány utca találkozása: ide szerelték föl először a holttértükröt (fotók: Kerékpáros Miskolc Egyesület)

Ha csupán egy baleset megelőzéséhez járul hozzá egy ilyen tükör, annak jelentősége máris nagyon nagy, hiszen a holtteres balesetek – a jellemzően nem túl nagy sebesség ellenére is – igen gyakran végzetes kimenetelűek. A tükrök fő előnye, hogy közvetlenül is megelőzhet baleseteket azzal, hogy csökkenti a ténylegesen be nem látott teret. További fontos előny, hogy a tükör jelenléte folyamatosan emlékezteti a közlekedőket a holttér jelenségére, veszélyeire, ezáltal megfontoltabbá, tudatosabbá, végső soron biztonságosabbá válik a közúti közlekedés.

Görgey utca és a Szabadságharc utca kereszteződése. A létrát átvennénk...

Két helyre kerültek ki kezdésképpen a Kazinczy és a Batthyány utca csomópontja, a Petőfi tér felől érkező irányba, illetve a Görgey utca és a Szabadságharc utca csomópontja, ahol véget érnek a Mindszent tértől kezdődő kerékpáros nyomok, és a kerékpárosok a Csabai kapuban már az egyoldali kétirányú bringagyászon haladnak tovább, miközben nagyon jelentős a jobbra, a Szabadságharc utcába kanyarodó autó- és autóbusz-forgalom.

A tapasztalatok kedvezőek. Miskolci forrásaink szerint az autósok hamar hozzászoktak a tükrökhöz. A kampány idén folytatódik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek