Vágányfelújítási hullám a fővárosban

iho   ·   2013.07.23. 09:37

2013. július 27-étől, illetve 28-ától – e hét szombattól, illetve vasárnaptól – kezdődően összehangolt vágányfelújítási munkák kezdődnek a főváros több villamosvonalán. A munkálatok a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV idei beruházási terve alapján valósulnak meg, amelyben kiemelt prioritást kapott a rossz állapotú villamospályák felújítása – adja hírül a BKK közleménye.

A nagykörúti sínek soron következő, részleges felújításával párhuzamosan a budai villamosvágányok is megújulnak több szakaszon. Az összetett felújítás célja a leromlott állapotú sínek cseréje és javítása, illetve az állapotromlás miatt megnövekedett menetidők és az üzemzavarok számának jelentős csökkentése, valamint a Krisztina körúton közös sáv kialakítása az autóbuszok és a villamosok számára, hogy a buszok elkerülhessék a dugókat. Az összesen nyolc villamosjáratot érintő vágányfelújítás a 4-es és 6-os villamosok vonalán 2013. július 27-én, szombaton, a 18-as, a 41-es, a 47-es, az 59-59A és a 61-es villamosok vonalán pedig 2013. július 28-án, vasárnap az első járatindulásoktól kezdődik és 2013. augusztus 19-én, hétfőn késő estig tart.

A 23 napig tartó, összesen nyolc villamosjáratot érintő vágányfelújítás legfőképpen budai utasok és a turisták közösségi közlekedését, eljutási lehetőségeit módosítja, de Pesterzsébet felől busszal, valamint Csepelről hévvel érkezők számára is jelentős változást jelent. A 4-es és a 6-os, a 18-as, a 41-es, a 47-es, az 59-es és az 59A, valamint a 61-es villamosok közlekedésében jelentős változások lépnek életbe a Ferenc körúton, az Irinyi János utcában, az Október huszonharmadika utcában, valamint a Fehérvári út és a Krisztina körút egy-egy szakaszán, a Böszörményi úton, illetve a Petőfi hídon végzendő villamosvágány-felújítási munkák miatt. Ezeknek a járatoknak rövidebb-hosszabb szakaszán villamospótló autóbuszok közlekednek a munkavégzés ideje alatt, több ponton átfedésben a villamosközlekedéssel, így az átszállások száma, és az okozott kellemetlenségek minimalizálhatóak.

A 4-es és a 6-os villamosok a Corvin-negyed M megállója és a dél-budai végállomások között lesz szükség villamospótlásra, a Széll Kálmán tér M és a Corvin-negyed M között újra végig közlekednek a villamosok július 27-től. Az Oktogon M és a Rákóczi tér közötti vágányzár július 27-én, szombaton 4:00-kor véget ér.

A 4 – 6-os villamost érintő rekonstrukció ideje alatt, július 27-től (szombat) augusztus 19-ig (hétfő) a Petőfi hídon kijelölt buszsávban közlekednek a pótlóbuszok. A közúti forgalom 2×1 sávra szűkül, ezért az autóval közlekedők lehetőleg kerüljék el az átkelőt, válasszák inkább a Rákóczi hidat, illetve az M0-ás körgyűrűt.

Július 28-tól (vasárnap) augusztus 19-ig (hétfő) az 59-es és 59A villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek Széll Kálmán tér M és Farkasrét, Márton Áron tér között. A 61-es villamos megosztva közlekedik a Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér M, valamint a Déli pályaudvar M és a Móricz Zsigmond körtér között. A kimaradó szakaszon a 61V pótlóbuszokkal lehet eljutni, mely a Széll Kálmán tér M és a Királyhágó utca között közlekedik majd. Észak-Budát Dél-Budával a Krisztina körúton közlekedő 18V pótlóbuszok kötik össze a Széll Kálmán tértől a Hauszmann Alajos utca megállóig, ahonnan a 18-as, 41-es, 47-es villamosok viszik tovább az utasokat Savoya Park, Kamaraerdő valamint Budafok felé. Az 59-es villamosok Széll Kálmán tér M és Szent János kórház közötti szakaszán csak a 61-es villamosokkal lehet majd utazni.

Fehérvári úti felújítás (július 28.-augusztus 19.)

Szintén július 28-tól (vasárnap) augusztus 19-ig (hétfő) a Deák Ferenc tér M végállomásról induló 47-es villamosok és a Batthyány tér M+H végállomásról induló 41-es villamosok útvonalában is változás áll be. A 47-es villamosokkal a Deák Ferenc tér M végállomásról az Újbuda-Központ megállóig lehet eljutni. Újbuda-Központ és Hauszmann Alajos utca között a Fehérvári úton két megállónyi szakaszon a 6-47V jelzésű villamospótló busszal lehet majd utazni. A Hauszmann Alajos utcától a 18-as, 41-es, 47-es villamosok közlekednek a Savoya Park (18), a Kamaraerdei Ifjúsági Park (41), illetve Budafok, Városház tér (47) felé. A 41-es villamosok a Batthyány tér M+H és a Csóka utca között is közlekednek, a Móricz Zsigmond körtértől a Bartók Béla úton a Csóka utcai megállóig a 19-es és 49-es villamosok vonalán haladva a felújítás idején.

Július 28-án vasárnap és az augusztus 3-4-ei hétvégén a Móricz Zsigmond körtéren az M4-es metró átadásához kapcsolódó munkákat is végzünk, ezért ezen a három napon a 47-es villamosok nem tudnak Újbuda-Központhoz közlekedni. Ezeken a napokon a Móricz Zsigmond körtértől a Kelenföldi pályaudvarhoz közlekedik mindegyik Deák Ferenc tér M végállomásról érkező villamos, így a járatok összevontan, 47-49-es jelzéssel a Deák Ferenc tér M és a Kelenföldi pályaudvar között közlekednek majd.

A Petőfi hídi munkák és a buszsáv kialakítása miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a hídhoz közeli közúti útvonalakon. A villamospálya felújítása nyomán a Nagykörúton az Üllői út és Újbuda-Központ közötti szakaszon létrehozott buszsáv miatt az autósok irányonként csak egy sávban közlekedhetnek. Az autósok, ha tehetik, kerüljék el az átkelőt, és ha lehetséges, válasszák a Rákóczi hidat, illetve a nemrég 2×3 sávon megnyitott M0-ás körgyűrűt.

A vágányzári indormációkról a BKK honlapján tájékozódhatnak.

Kapcsolódó hírek