Valami bűzlik a felújított cseh ingákon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.11.26. 18:45
kuka_rovidlid

Le sem tagadhatják a közös múltat a közép-európai nemzetek. Mindenütt ott lapul az elkényelmesedés, a "jóvanazúgy". Azt gondolhatnánk, hogy a csehek sokkal előrébb járnak, ami bizonyos szempontból igaz is, a vasút esetében méginkább. Sorra következnek a vasúti járművek felújítási programjai, s azok bármilyen furcsának is tűnik, az esetek legnagyobb többségében jól is sikerülnek.

Felújított ingavonat Roztoky u Prahy-ban (fotók: facebook)

Mégsem minden arany, ami fénylik, erre az országra is rányomta bélyegét a negyven egynéhány év szocializmus, ennek a szemléletnek a maradványai mai napig fennállnak. A legutóbbi kocsifelújítás a prágai elővárosi forgalomban használatos kétszintes Bmpo sorozatú kocsikat érinti. Ezek a kocsik az új menetrendtől ingavonatokként közlekednek majd egy 163-as sorozatú Persinggel, egy felújított emeletes kocsival és egy vezérlőkocsival. Első látásra a most modernizált emeletes kocsival semmi gond nincs: új padlóburkolat, új üléskárpit, ablakok, konnektorok, USB-csatlakozók, elektronikus utastájékoztató rendszer, zárt rendszerű WC, szóval minden, ami ma már alapfelszereltségnek számít.

Árulkodó logo a szemetesen

Egy dolog azonban elkerülte a felújítók figyelmét. Az ablak alatt megbújó szemétkuka. Ezt sajátos módon sikerült modernizálni, ott maradt úgy, ahogy van - na jó, talán új festést és új matricát kapott, de a lényeg változatlan: a Csehszlovák Államvasutak logója is ott virít középen, hogy el ne felejtsük, a kocsikat eredetileg 1976-ban épültek. Az ingavonatok a prágai városi S-Bahn vonal egyikén, a Roztoky u Prahy és Praha-Libeň közötti vonalon közlekednek majd.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek