Változás előtt a pesterzsébeti villamoshálózat

iho   ·   2017.01.20. 16:15
00kicsi

A hetvenes évek lakótelep-építkezései, a pesterzsébeti hálózat jó részének ezzel járó megszüntetése a mai napig égető probléma. A járatok belvárosi kapcsolatainak hiánya a kihasználatlanságban jelentkezik, a Határ úti metróállomásra közlekedő 52-es és a nagykörúti kapcsolatot adó 51-es hosszú, néhol igen lassú útvonala nem minősül különösképp utasvonzónak, a Nagysándor József utcai szakaszon a kötöttpálya és a közúti forgalom kölcsönösen feltartja egymást. Emellé sorakoznak fel a 2024-es olimpia – egyelőre előzetes – tervei is, amelyek szerint a 2-es villamos útvonala is megváltozhat.

Elbúcsúzhatunk a Nagysándor József utcai pályától? Figyeljék csak meg a nosztalgikus feliratot a még a futárosítás előtt álló hannoveri villamoson! (fotó: Kemsei Zoltán)

A XX. kerületi önkormányzat a Fővárosi Közgyűléshez nyújtotta be javaslatát, amelyet az október 13-án született határozat értelmében megvizsgálásra el is fogadtak. A jelenlegi villamoshálózat lényegesen átalakulna, megszűnnének a szabótelepi hurok Nagysándor József utcai és Jókai utcai vágányai, az Ady Endre utcai sínpárt pedig a Török Flóris utcába helyeznék át. Teljes felújításra szorul a pacsirtatelepi hurokvágány, a környéket érintő közművekkel és közúti felújítással együtt, a vonalat Soroksár-Újtelepig hosszabbítanák meg. A Topánka utcában és a Baross utcában új villamosvonalat építenének a körirányú és a városközpont-irányú kapcsolat létrehozására.

Egy lehetséges változat a kerület tervei alapján: a Nagysándor József utca Török Flóris utca–Vörösmarty utca közti villamospályája nem szerepel az előterjesztésben, mint ahogyan az sem, milyen nyomvonalon haladna tovább Pacsirtatelepről a villamos

A fejlesztést követően a 2-es és a 3-as villamosok közlekednének az új hurokban, az előbbi viszonylat vonalvezetése – az olimpiai tervek függvényében – még kérdéses: vagy a Kvassay-áttörés közelében jutna a Gubacsi útra, vagy pedig a HÉV megmaradt pályáján közlekedne.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Nyugat-Balkán felé terjeszkedik a TEN-T

iho/vasút   ·   2021.01.24. 19:05

A transzeurópai közlekedési hálózat létrehozása rendkívül fontos az európai integrációs folyamatban, hiszen a magáncélú utazás mellett a vállalkozásoknak is könnyebbé teszi a szállítást, aminek fontosságára a koronavírus-járvány is rámutatott.

Repülés Katonai repülés

Elment az utolsó Puma is

MTI/iho   ·   2021.01.24. 09:10

Végső búcsút vettek szombaton Budapesten a 97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, aki a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt.