Változik a KRESZ: „nem a bírság, a biztonság a cél”

iho/közút   ·   2012.08.24. 14:46

A kormány a szakpolitikusok javaslatai alapján módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. Az új szabályozás célja, hogy kevesebb bírságot fizessenek a közlekedők, ám a biztonság nagyobb legyen az utakon – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium portálunknak eljuttatott közleményéből.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a parkolást az ingatlan tulajdonosa engedélyezte.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a hatóság ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. A tilalom várhatóan megállítja a sebesség-ellenőrzés kivédésére alkalmas lézerblokkolók terjedését is. Az ellenőrzést ugyanakkor továbbra is jelezhetjük előre autóstársainknak.

A nemzetközi gyakorlat nem egységes a radardetektorok engedélyezésében. A szakmai vita eredménye szerint ezek az eszközök nem befolyásolják az ellenőrzéseket, hogy be kelljen tiltani őket. Az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet.

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli.

További változás lesz, hogy egy kigyulladt gépkocsinál a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek segíteni és átadni, illetve használni az elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket. A KRESZ-ben felsorolt eszközök hiánya egy rutinellenőrzésen nem büntetendő. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedők ugyanakkor egy balesetben felelősek a segítségnyújtásban – írja közleményében a minisztérium.

Kapcsolódó hírek