Neten a menetrend, 2. szint: itt is előz a GYSEV

iho   ·   2014.01.14. 21:15
00

A dunántúli vasúttársaság a vonatok térképes megjelenítésével egy időben a honlapján külön lekérdezhető állomási menetrendekkel is szolgálja az utasokat. Az utastájékoztató rendszer komplex fejlesztése (több, újonnan átadott, felújított állomáson a kijelzők a vonatokon kívül az induló autóbuszok menetrendjét is mutatják) tette lehetővé, hogy egy egyszerű legördülő menüvel a társaság állomásairól részletes információkat kaphassunk.

A GYSEV állomási menetrendjének képe

Néhány környékbeli országban is kísérleteztek már az állomási menetrendek online megjelenítésével. Csehországban a SŽDC (Správa železniční doravní cesty), azaz a vasúti infrastruktúra kezelője 2012 tavaszától közli a világhálón jó néhány, nemrég korszerűsített utastájékoztató rendszerrel felszerelt állomás menetrendjét. Romániában a CFR Calatori egyszerűbb megoldást választott: a bukaresti Gara de Nord (Északi pályaudvar) kijelzője elé webkamerát szereltek, amely egyperces frissítésekkel mutatja az induló–érkező vonatokat.

Ha majd a MÁV-Start is bevezeti az integrált utastájékoztatást, ilyen nem fordulhat elő – rég nem közlekedő vonatot a volt útvonalától távol eső állomással mutat Kelenföld tájékoztatója a menetrendváltás előtti napon, 2013.december 14-én<br>(Kemsei Zoltán felvétele)

Az integrált utastájékoztatási rendszerben úgy tűnik, a MÁV-Start van lépéshátrányban: a fővárosban a BKK, az ország nyugati felében a GYSEV tett komoly lépéseket az utóbbi időben a valós idejű, teljes tájékoztatás megteremtésére. Az Elvirán lekérhető adatok korrektek ugyan, de a valós idejűség csupán a böngésző manuális frissítésével valósítható meg, ez viszont teljes mértékben a felhasználótól függ.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek