Vasúti felvonóhidat építettek Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.29. 12:00
ZMLuzec02

Az Elba vízi útján, Lužec nad Vltavou közelében épült meg a hidraulikusan emelhető vasúti híd. 

Április végén helyezték üzembe Csehország első, hidraulikusan emelhető vasúti hídját, amely a közép-csehországi Lužec nad Vltavou közelében, a Moldva folyó hajózható szakaszának hoříni csatornájában található. A 135 tonnás vasúti hidat négy hidraulikus henger emeli magasabbra, hogy a nagyobb méretű hajók is átférhessenek alatta. A vasúti híd a Vraňany–Lužec nad Vltavou mellékvonalon van, s a Moldva folyó hajózható csatornáját íveli át. A hidraulikus emelő hengereket számítógéppel irányítják, egyelőre még a hídhoz közeli helyről, majd júniustól már a hat kilométerre fekvő hoříni zsilipkamrából irányítják majd – kattintsanak lenti képünkre, nézzék meg galériánkat!
 

Ez a híd Csehország első működő vasúti felvonóhídja, hasonló hidakat találunk még Kolínban és Čelákovicében is, de ezeket egyelőre még nem helyezték üzembe, tesztelés céljából sem. A vasúti felvonóhídon kívül az Elba-csatornán van még két közúti felvonóhíd is. Ezeket a hidakat azért építették, hogy Prágába eljuthassanak a nagyobb hajók is. A hídmagasság az átépítésnek köszönhetően 4,5 méterről 7 méterre emelkedett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek