Vasúton a Múzeumba!

Kemsei Zoltán   ·   2015.07.03. 13:45
00kicsi

Amikor a Park megnyílt, pazar ötlet volt a Nyugati pályaudvarról menetrend szerint induló különvonatokkal hozni-vinni a látogatókat, a közvetlen vágánykapcsolat adott volt, a BKV járataitól meg hosszabb-rövidebb rágyaloglással lehetett csak megközelíteni: legközelebb a 30-as buszcsalád Rokolya utcai megállója esik.

Amikor még különvonat járt a Nyugatiból<br>(a szerző felvételei)

Nyolc évig tartott ez az ideálishoz közelítő állapot, az utasok, látogatók jó része csupán azt nem értette, hogy ha a MÁV Nosztalgia boltja a Nyugati pályaudvaron a parkbelépők miatt úgyis nyitva tart, miért is nem lehet például ajándéktárgyakat is vásárolni? Az általában BCmot motorkocsiból és az igényeknek (nagyobb szabású rendezvényeken hosszabb vonat járt) megfelelő számú kocsiból álló szerelvény 2008 őszén járt ki utoljára a Nyugatiból.

Vasútmúzeum megállóhely vonattal...

Hamarosan megnyílt (a hivatalos átadót 2008. október 29-én tartották) az esztergomi (2-es) vasútvonal Vasútmúzeum megállóhelye, a körfűtőház mögött kialakított hátsó bejárat közelében. Az érkező látogatók a régi (2009-ben felújított) Újpesti vasúti híd egyik elemén végighaladva juthatnak a Parkba – ám nem minden vonat állt meg itt, a menetrendet külön bogarászni kellett, ha egy család a városi autózást mellőzve akart eljutni vonatnézőbe. Ez az idill mindössze öt évig tartott, az esztergomi vasútvonal egyre csak húzódó (a MÁV-Start legutóbb kiadott vágányzári hirdetménye szerint augusztus 17-éig tartó) vágányzára miatt jelenleg csak a BKK járatai és a személyautó (esetleg a kerékpár) az üdvös megközelítési mód. És hogy mi a helyzet a megállóval? A murvával felszórt utasperonok szinte ki sem látszanak a gazból...

...és anélkül, 2015-ben

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek