Veszélyesek az elektromos bringák?

iho/közút   ·   2012.06.28. 08:32

Megszaporodtak Békés megyében az elektromos kerékpárokkal történt balesetek. A bekes.online hírportál ennek okairól kérdezte a megyei rendőrfőkapitányság szóvivőjét.

Albert István elmondta, az elektromos meghajtású kerékpárok vezetéséhez külön vezetői engedély nem szükséges. A tapasztalatok alapján inkább az idősebb korosztály körében elterjedtebb a villanykerékpárok használata, mert könnyebb vele a haladás, emberi erőkifejtés gyakorlatilag nem szükséges hozzá.

– Az elektromos biciklik vezetői sok esetben nem veszik figyelembe azt, hogy ez a jármű az engedélyezett sebességhatáron belül 40 km/óra sebesség elérésére is képes – hangsúlyozta a szóvivő. – Az életkor előrehaladtával a reakcióidő növekszik, tompulnak a reflexek. Ezzel a járművel egységnyi idő alatt hosszabb utat lehet megtenni, ezáltal váratlan helyzetek adódnak, amelyekben késve cselekednek a vezetők.

Elektromos kerékpárral közlekedők okoztak balesetet frontálisan ütközve, hátulról, kerékpárúton haladva is. Legtöbbször az elsőbbség meg nem adása a baleset oka. Velük szemben szintén az elsőbbségadás elmulasztása miatt okoznak balesetet a közlekedés más résztvevői.

Albert István szólt arról, hogy az elektromos kerékpárral való közlekedés a szabályok maradéktalan betartása mellett is fokozott óvatosságot és kellő körültekintést igényel. Vásárlás előtt reális önkontrollt igényel, hogy a közlekedésben részt vevő a kora, az egészségi állapota alapján alkalmas-e ezzel az eszközzel a biztonságos közlekedésre.

Kapcsolódó hírek