Veszprémi elkerülő: újabb szakaszt adtak át

iho/közút   ·   2022.12.21. 09:00
00_literi_csomopont

Befejeződtek a 8-as számú főút Veszprém déli elkerülő projekt Litéri csomópont és a Füredi csomópont közötti, második szakaszának építési munkálatai, így az elkerülő egy újabb részét vehették birtokba a közlekedők. Ezzel egyidőben elkészült a már átadott Budapesti csomóponthoz kapcsolódó 8-as és 82-es számú főút összekötése elnevezésű projekt is.

Veszprémben a 8-as számú főút Litéri és Füredi csomópontja között hét és fél kilométeren, a kiemelten balesetveszélyes csomópontokat különszintű csomópontokká építették át. A teljes beruházás a 8-as számú főút Litéri és Füredi csomópontja között készül el, kétszer két sávos, fizikai elválasztással, új pályaszerkezettel és burkolatszélesítéssel. Az így kialakított, tervezett három csomópont:

(fotók: NIF Zrt.)

  • az új Budapesti,
  • az Almádi és
  • a Füredi

csomópont. A szakasz kapacitásbővítése mellett a meglévő burkolatot is korszerűsítik. A fejlesztésnek köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások. A most átadott három kilométer hosszú második szakaszon is koronaélen belül, kétszer két sávon már a teljes szakaszon haladhat a forgalom.

A Veszprém déli elkerülő beruházás részeként megépült Budapesti csomóponthoz szervesen kapcsolódik a 8-as–82-es számú főutak összekötésére kialakított, 8229-es jelű Veszprém Aréna összekötő út. Az összekötő út kétszer két forgalmi sávos, a 8-as számú főút Budapesti úti csomópont részét képező úgynevezett északi körfogalomból indul, a szakasz végén a 82-es számú főúthoz szintén körforgalmi csomóponttal kapcsolódik. A sportlétesítmények megközelítésére a szakaszon egy közbenső körforgalmi csomópont is létesült. A 8-as számú főút és a 82-es számú főút összekötése megkönnyíti a Balaton, illetve Győr elérését is, emellett a 82-es számú főúton megépített körforgalmi csomópont biztonságosabbá teszi a közlekedést a kerékpárosoknak, gyalogosoknak és autóbusszal utazóknak is.

A fejlesztések a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósulnak meg. A kivitelezést a Strabag Építő Kft. végzi nettó 25 milliárd 300 millió, valamint nettó 2 milliárd 900 millió forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek