Villamosbaleset Bukarestben

iho/vasút   ·   2012.05.10. 09:06

A baleset reggel hét óra körül következett be. Két vezető és 35 utas, köztük egy gyermek sérült meg, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem követelt halálos áldozatot a szerencsétlenség – tájékoztat bukaresti tudósítónk, Bánhidi Emese.

A román főváros 41-es villamosvonalán az egyik jármű műszaki meghibásodás miatt megállásra kényszerült. Ezt követően – vélhetően figyelmetlenség folytán – a lerobbant járművet követő három másik villamos sem tudott időben fékezni, beleütköztek az álló kocsiba, két villamos kisiklott. A reggeli csúcsforgalomban mintegy 300 utas volt a villamosokon.

Friss hírek szerint összesen nyolcan sérültek meg súlyosan. Ők gerincsérülést, töréseket, agyrázkódást szenvedtek, köztük van az egyik járművezető is. A többi sérült utasnál töréseket és horzsolásokat állapítottak meg az orvosok. A szerencsétlenül járt gyermeket szintén kórházba kellett szállítani.

(fotó: Octavian Cojocaru, evz.ro)

A mentőszolgálat ügyeletese, Bogdan Oprița elmondta, hogy a sérülteket három különböző kórházban ápolják, súlyosságtól függően.

A tömegkarambolt egyelőre munkahelyi balesetnek tekintik, mert két villamosvezető is megsérült. A bukaresti közlekedési vállalat szóvivője, Brânduşa Raeceanu elmondta, hogy hét óra 20 perckor történt a baleset: a Szabad Sajtó útja felől a Lujerului sugárúton közlekedő 41-es villamos meghibásodott és a másik három az aluljáróban beleszaladt, kettő közülük kisiklott. Hozzátette: a villamosok csúcsidőben hárompercenként követik egymást, de ez az időtartam csökkenhet, ha várniuk kell a forgalmasabb kereszteződésekben. Feltehetőleg közvetlenül egymás után haladt a négy villamos, ezért nem tudtak időben megállni a fékező járművek.

A bukaresti tömegközlekedési cég igazgatója szerint ha az első, elromlott szerelvény vezetője használja a beépített rádióadót és jelzi, hogy nem tud továbbmenni, a többi villamos sem rohant volna bele, a direktor szerint erre lett volna ideje. A többi villamosvezető dolgát az nehezítette, hogy az aluljáróban, ahol haladtak, kanyar is van, és abból kiérkezve már csak későn látták meg, hogy előttük állnak a többiek.

Kapcsolódó hírek