Vitézy Dávid: A vasúti nyári menetrenddel az ország minden tájáról elérhető a Balaton

MTI/iho   ·   2022.06.16. 15:00
07_nyari_menetrend2022

Az idei nyári menetrend célja, hogy a Balaton felé ne csak Budapestről kínáljanak megbízható, ütemes kiszolgálást, hanem kihasználva, hogy a MÁV és a Volán már egy cégcsoportban működik, az ország minden tájáról biztosítsanak oda eljutási lehetőséget – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Vitézy Dávid hozzátette, az idei nyári menetrenddel – amely a Volánbusznál június 16-án, a vasútnál pedig június 18-án lép életbe – az utasok igényeinek igyekeznek megfelelni.

Kiemelte, idén június 12-ig, 2019 azonos időszakához mérve nyolcvan százalékkal nőtt az utasok száma, ez csaknem félmillió embert jelent. – Ez az óriási növekedés azt tükrözi, hogy ma már az iskolai szünet előtt többen járnak vonattal a Balatonra, mint a járvány előtti nyáron az augusztusi csúcsszezonban – mondta az államtitkár. Tájékoztatott arról is, Budapestről megmarad a korábbi ütemes menetrendi rendszer, amely Intercity vonatokkal kiszolgálja a déli partot, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercityk és az azokat kiegészítő Katica és más Interregio vonatok közlekednek.

  • Újdonság azonban, hogy öt irányba Kiss motorvonatokkal új szolgáltatásokat is indítanak: a Dunakanyarból Vác felől a Jégmadár Expressz, Kelet-Magyarországról pedig Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd felől Újszászon át indulnak expressz vonatok Budapest érintésével a Balatonra.
  • Mindezeket kiegészítik a Volánbusz fejlesztései, mondta Vitézy Dávid, aki egyúttal közölte, az ország számos tájáról: Eger, Salgótarján, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd és Pécs felől közvetlen távolsági járatok indulnak, amelyek a Balatont megközelíthetővé teszik a nem közvetlen vasúti járatokkal kiszolgált útirányokból is.
  • Kitért arra is, az éjszakai közlekedést nyáron a Balatonon kiterjesztették, így a most hétvégén induló és augusztus végégig tartó nyári menetrendben a Bagoly vonatok minden éjszaka közlekednek a Balaton déli partján. Ugyanakkor jelezte, lesznek éjszakai vonatok az északi parton is, ott egyelőre csak a hétvégén.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport vezetője elmondta, megújultak az étkezőkocsik, amelyek június 18-ától a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercity-nél is megtalálhatóak. Beszámolt még a Balaton 24, illetve 72 jegyről is, előbbi a felnőtteknek 1090 forintba, a 26 éven aluliaknak pedig 750 forintba kerül. Hozzátette, a kerékpáros turizmus terjedése miatt valamennyi Balatonra tartó vonaton kerékpár szállításra alkalmas kocsit is indítanak.

– Mindezek a fejlesztések, köztük a TIM által megrendelt menetrend is azt szolgálja, hogy a MÁV-Volán csoport egy vonzó alternatívája legyen az egyéni közlekedésnek – jelentette ki Pafféri Zoltán.

Kattintson képünkre, nézze meg Vörös Attila galériáját
Mit kell tudni az étkezőkocsikról?

A déli parton az előszezonban, június 9-étől az utószezon utolsó napjáig, szeptember 12-éig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton Intercity vonatokban, a főszezonban napi nyolc pár vonatban.

Minden Balaton Intercity vonaton lehet a nyári főszezonban étkezőkocsiban utazni, amelyek közül kettőnek már frissen megújult a külső és belső arculata. Szeptemberig összesen négy felújított, komfortjavított étkezőkocsi áll forgalomba.

A megújulás részeként a kocsik megkapják a legújabb külső és belső arculatot, modern vizuális fedélzeti utastájékoztatás épül ki, USB-töltőket szerelnek be, valamint teljesen megújul a konyhatechnika. Utóbbi során praktikusabb tárolófelületeket alakítottak ki, új sörcsapot, karos kávégépet, modernebb fagyasztókat, hűtőket és sütőt építettek be, valamint az elszívóberendezés hatásfoka is javult. Az étkező-bisztrókocsik utastere két részre oszlik: az éttermi részben öt négyfős és öt kétfős asztal található, azaz egyszerre harmincan tudnak itt leülni. A kocsik másik végében lévő bisztrórészben három box és egy bárpult található bárszékekkel, itt huszonegy fő foglalhat helyet.

Az északi parton a főszezonban június 18-ától indulhat a bisztrókocsi-szolgáltatás a Kék Hullám Intercityk és a Levendula IC-vonatok IC+-kocsijaiban, összesen napi nyolc pár járaton.

A bisztrószolgáltatás megjelenése a Balatonnál önmagában is újdonságot jelent, ez által a déli part után az északi parton is elérhetővé válik a fedélzeti vendéglátás. A bisztrókínálatban büféjellegű termékek, rágcsálnivalók, hűtött üdítők, alkoholos italok lesznek kaphatók, köztük az utasellátós édességekkel, csokirolóval, valamint helyben készült, különböző ízű lepényekkel is várják majd az utasokat.

A déli parti étkezőkocsik kínálatát is frissítették, újdonságnak számít a Balaton koktél, a különféle fröccs- és long drinkajánlatok, valamint itt is megjelennek a helyben készült lepények, lángos snack és grillkolbásztál is lesz, ezzel bővítve a streetfood jellegű kínálatot. A hagyományos ételek kedvelőinek újdonságként babgulyás és marhapörkölt is szerepel az étlapon.

Minden étkezőkocsikban lehetőséget biztosít a vasúttársaság a bankkártyás fizetésre, Magyarország területén pedig valamennyi SZÉP-kártyát is lehet használni.

Hogyan szállíthatjuk a bringákat?

Az idei főszezoni időszakban a MÁV-Start forgalomba állítja az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsit, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, amiben akár harminc kerékpár is szállítható.

Az érvénytartamon belül többszöri utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet (420 forint) kivezette a vasúttársaság, de új Balatoni kerékpáros egyúti jegyet vezetett be, amelynek ára 400 forint. A jeggyel bármely balatoni állomásra, illetve állomásról lehet utazni. Hagyományos kilométeralapú jegyek is válthatók továbbra is.

A balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a túlzott telítettség elkerülése érdekében kerékpárhelyjeggyel szabályozzák, melyet a kerékpárjegy mellé kötelező megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként változó lesz a kerékpáros kapacitástól függően:

  • Azokon a vonatokon, amikben a kerékpáros férőhelyek száma magas, a kerékpárhelyjegy díjmentes.
  • Azokon a vonatokon, amiken a kerékpárszállítás korlátozott, a kerékpárhelyjegy ára a kerékpárjegy mellé további 0 és 350 forint közötti.

Az alábbi vonatokkal érhető el a legkedvezőbb áron a Balaton, ingyenes kerékpárhelyjeggyel:

  • a déli parton a Tópart Intercity járatok,
  • az északi parton a Vízipók Interrégió vonatok.

Csúcsidőben a megnövekedő kerékpáros forgalomra való tekintettel a vonatokon a kerékpárhelyek már órákkal korábban megtelhetnek, ezért javasolja vasúttársaság a jegyek megvásárlását az online felületein (Elvira, MÁV app) akár már az utazást megelőző napokban. Amennyiben egy vonatra a kerékpárhelyek elfogytak, úgy a vonatra kerékpárral felszállni nem szabad, mivel a hely nélküli kerékpárral a vonat folyosóján való átjárást akadályozzák, és az érvényes kerékpárhellyel rendelkező kerékpáros utasok elől veszik el a helyet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek