Zebrán körbesétálható a Blaha Lujza tér, nem muszáj aluljárózni

iho/közút   ·   2022.09.09. 15:00
01_zebra_blaha

Minden irányban akadálymentesen átjárható a felszínen a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése: kész a harmadik új gyalogátkelőhelyet a Blaha Lujza téri csomópont Erzsébet híd felőli ágában, a Rákóczi úton.

A BKK a Blaha Lujza tér felújításával egy időben összesen három új gyalogátkelőt épített a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében. Ezek közül a harmadikat – amelyik a Blaha Lujza téri csomópont Erzsébet híd felőli ágában, a Rákóczi úton vezet át – ezen a héten vehették birtokba a budapestiek. A másik kettő, a csomópont Erzsébet körúti és Keleti pályaudvar felőli (Rákóczi úti) ágában március végén készült el.

(térkép, fotók: BKK)

Az új gyalogátkelőhelyek középszigettel épültek, és új jelzőlámpák segítik a közlekedést. A tér korszerűsítésével mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogos-átkelőhelyet használhatnak az arra közlekedők a három új, valamint a József körúton már korábban is meglévő (a 4-es és a 6-os villamos megállójához vezető) zebrának köszönhetően. A Blaha Lujza tér megújítása során is kiemelt szerepet kap az akadálymentesítés, amelyet a taktilis burkolat lerakása, valamint a korszerű közvilágítás kialakítása is segít.

Eközben egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja, és már elkezdődött a térbútorok kihelyezése is. Az aluljáróban folyamatban van a mennyezetre szerelt elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszer, az úgynevezett tálcák cseréje. Jelenleg a metró főbejáratánál lévő tálcákat cserélik, emiatt a mozgólépcsőket a tér felőli oldalon lévő ki- és bejáraton lehet megközelíteni. A BKK bérlet- és jegykiadó automatái a másik, lezárt bejáratnál továbbra is elérhetők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek