Zöldbe borulhat a városi szállítás Bécsben

iho   ·   2017.10.28. 16:15
tomtom_becs0

Megkezdte működését az osztrák Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósuló, kizárólag áruszállításra és logisztikára fókuszáló innovációs műhely és mobilitási labor, a Thinkport VIENNA. A Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU és a Bécsi Kikötő, a Hafen Wien 2017 áprilisában jelentette be, hogy egy labort hoz létre, amely új technológiákat fejleszt és tesztel, hogy a városi áruszállítás kihívásaira megoldást találjon. Ilyen például a bio-élelmiszerek árufuvarozása és környezetbarát kiszállítása a végfelhasználóknak, a számítástechnikai megoldásokkal támogatott raktárlogisztika, vagy önvezető teherjárművek tesztelése a cég központjában, a Freudenaui Kikötő területén. A cél a gyakorlatban jól alkalmazható környezetbarát áruszállítás: a városvezetés célja ugyanis, hogy 2030-ra minimalizálja az áruszállítás miatt keletkező szén-dioxid-kibocsátást.

Egy töltéssel százötven kilométert tud megtenni a tom-tom

Az innovációs műhely megnyitóján bemutatták a nagyközönségnek a Rock'n'Rolla Rental Concepts GmbH elektromos könnyűgépjárművét. A tom-tom nevű kisautó platformja a vevő igényeire szabható, így a gyárakban, ipartelepeken vehetik nagy hasznát. Áruszállításra és személyszállításra egyaránt alkalmas, kétféle kivitelben kapható: a negyvenöt kilométer per óra, illetve nyolcvan kilométer per óra csúcssebességgel közlekedő jármű egy tonnányi terhet bír el, és egy töltéssel százötven kilométert tud megtenni. Az eseményen Heavy Pedals teherbicikliket is ki lehetett próbálni, illetve a Scania Österreich a teherautók legújabb generációját mutatta be. Az InnoFAIR néven megrendezett kiállításon fiatal vállalkozások, fejlesztők és szervezetek mutatkoztak be és vázolták a jövő formatervezésének irányát.

A Thinkport VIENNA a megnyitón jelezte, nyitva állnak a kezdő és fejlődő vállalkozások előtt, sőt, a városi önkormányzat egyéb, logisztikát előtérbe helyező területeire is számítanak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek