A csehek ismét megpróbálják privatizálni a CSA-t

iho/repülés   ·   2012.11.12. 08:00
cim1

Ismét megpróbálkozik a cseh kormány a nemzeti légitársaság privatizálásával. Petr Necas miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy látnak esélyt stratégiai befektető bevonására, a kormány a világ ötven vezető légitársaságát hívta meg a tenderre.

A cseh kabinet már 2009-ben is próbálkozott a CSA magánosításával, akkor a Travel Service volt az egyetlen jelentkező, de elállt az üzlettől, mert nem kapott garanciákat arra, hogy ha befektet a légitársaságba, a kormány részéről is számíthat tőkeinjekcióra a társaság.

Az ATW online szerint a CSA 2011-ben 241 millió cseh korona, azaz 12,1 millió dollárnyi veszteséget könyvelt el 2011-ben.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, a cseh kormány szeptemberben megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását arra, hogy a légitársaság egy állami cégen keresztül 2,5 milliárdos, százmillió eurós hitelt kapjon.

Magyarországon a hír erős visszhangot keltett, sokan tették fel a kérdést, miért engedélyezte a Bizottság ezt a tőkeinjekciót, miközben a Malévnak juttatott állami pénzek miatt eljárást indított. A csehek azonban nem működésre, üzemeltetésre, hanem a légitársaság modernizálására, szerkezetváltásra kaptak hitelt és lehetőséget.

A cseh kormány most épp azért lát több esélyt a privatizáció sikerére, mert a bizottság vizsgálatának pozitív eredménye után nincs akadálya az átalakítási folyamatnak.

A CSA a SkyTeam légitársasági csoport tagja, az adatbázisok szerint négy A320-as, kilenc 319-es és két 321-es utasszállítóval repül, de van még a flottában öt rövid törzsű Boeing Classic 737-500-asa is. A rövid távú járatokat öt ATR-42-es és egy 72-es légcsavaros-gázturbinás regionális géppel teljesíti.

Kapcsolódó hírek