A hajó, amely meghódította az Északi-tengert

iho   ·   2014.01.25. 18:05
hajo2london24cim

Óriási hadihajót raktak össze a szakemberek többezer deszkadarabból. A mintegy 37 méter hosszú hajót 1996-ban találták meg a Dán-öbölben, és Roskilde 6-nak nevezték el.

A london24.com azt írja, hogy méretei miatt a hajót nem lehetett helyben kiállítani, ezért éveken át vízzel teli tartályokban tárolták a maradványait, mielőtt a tavasszal nyíló londoni kiállítás számára előkészítették volna. Ez a legnagyobb kiállítás, amelyet a British Museum szervezett az elmúlt 30 évben.

(Fotó:london24.com)

Bár rengeteg darabból kellett összerakni, a szakemberek azt mondják, egyszerűbb munka volt, mint amennyi időt és energiát ezer éve belefektettek. Úgy gondolják, akkoriban mintegy 30 ezer órát dolgozzrak vele.

Gareth Williams, a kiállítás vezető kurátora azt mondta: hatalmas dobozokba csomagolva, mint egy óriáslegót kapták meg a hajó restaurálásához szükséges roncsokat Dániából.

(Fotó:london24.com)

Annak ellenére, hogy sok deszka az évszázadok során elkorhadt a dániai Roskilde kikötőjének iszapos vízében, a 32 méteres hajógerinc teljes hosszában fennmaradt. Csak feltételezések vannak arról, hogy királyi hajó volt: talán Knut viking királyé, aki a rövidéletű Északi-tengeri birodalom kiterjesztéséhez vívott harcban használt.

A hadihajót olyan kincsek fogják körbevenni, amelyek a viking hódítás területeit képviselik az Északi-sarkvidéktől Észak-Afrikáig, Keleten egész Oroszországig és a Bizánci Birodalomig. A tárlókban viking kardokat, fejszéket és hadizsákmányt tekinthetnek meg a látogatók, köztük a viking hódítók által rabolt, látványos Vale of York-i ezüstleletet, amelyet egy hajdan vallási célokra használt edénybe csomagolva találtak meg.

(Fotó: theguardian.com)

Ez a legnagyobb hajó, amelyet 1025-ben, a vikingek fénykorában építettek. A hajó hadi célokat szolgált, csapatszállító volt, rettegtek tőle a meghódított népek, amerre csak vitorlázott – írja a Past Horizons történelmi portál.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Hajózás Tengerhajózás

Újabb királynő a Fincantieritől a Cunard Line-nak

iho/hajózás   ·   2024.04.21. 16:16

Az olasz hajóépítő 14 év elteltével adott át a hajózási társaságnak egy új tengerjáró hajót. A Queen Elizabeth és a Queen Victoria után a Queen Anne a harmadik, Monfalconében elkészült királynő – a Cunard negyedik hajóját, a Queen Mary II-t a francia Chantiers de l'Atlantique építette Saint-Nazaire-ben.