A legjobb magyar sportrepülők! Díjátadás repülőbál előtt

iho   ·   2017.03.07. 13:45
cim

A hazai sportrepülők szokásos évi nagy ünnepségén, Mészáros László, a Magyar Repülő Szövetség elnöke megnyitója után, először a rangos nemzetközi elismerés, a Paul Tissandier-diploma átadása következett. A diplomát, amelyet a FAI 1952-ben alapított, Csonka Ferenc kapta, aki az indoklás szerint több évtizeden keresztül a Szövetség műszaki munkatársaként, majd főmérnökeként végezte munkáját, a sport területén oktató, vitorlázó válogatott kerettag, nemzeti bajnok aranykoszorús vitorlázó pilóta. Egy másik FAI diplomát, az egykori kiváló brazil sportemberről elnevezett Pepe Lopes arany medált eredményeiért és a versenyeken tanúsított kiemelkedő sportszerű magatartásáért Szalay József vehette át.

Hegedűs László, ismertebb nevén Bagoly, idén is a díjazottak között

Következett a Rotter Lajos vándordíj átadása: mint erről portálunkon is megemlékeztünk, a repülőmérnök és kiváló pilóta 1936. augusztus 12-én saját tervezésű Nemere vitorlázógépével a Berlin melletti Rangsdorfból indulva a tengerparton fekvő Kielbe repült. Négy óra öt perc alatt teljesítette a 336 kilométeres távot, ezzel óriási nemzetközi sikert ért el. E repülés hetvenedik évfordulója alkalmából a Rotter család, Rotter Lajos és Rotter Ervin vándor díjat alapított, amelyet évente a hazánk területéről indult legjobb céltáv-repülőnek adnak át. Egy tavalyi 539,1 kilométeres hurokrepülésért a díjat Hegedűs László, a Alföldi Repülőklub tagja nyerte el.

A Turul vándordíjat a magyar vitorlázó repülés egyik úttörője Szilas Steff Tibor alapította. aki tavaly augusztus 18-án 104 évesen hunyt el. A díjazott pedig ez esetben is Hegedűs László Alföldi Repülő Klub tagja, 3945 méteres magasság repülésével. Az Ikarosz vándordíjat szintén Szilas-Steff Tibor alapította repülőbalesetben elhunyt fivére emlékére, még 1942-ben. A márványtalpon álló Ikarosz szobor a II. világháború alatt eltűnt, de a közelmúltban előkerült az interneten, Arday András megvásárolta, majd mint vándordíjat a felajánlotta szövetségnek. Az a sportoló kapja, aki – eltérően a Turul díj kiírásától – a világ bármely országában az induló repülőtér talajszintjéhez mérten a legnagyobb magasságot érte el. A díj 2016. évi nyertese Kmetovics Milán, a Délvidéki Aeroklub tagja 5959 méteres magassági repülésével (gyönyörű új-zélandi fotói és beszámolói portálunkon is többször szerepeltek már).

Magasan a hegyek fölött: Kmetovics Milán fotója

Egy másik jeles díj-felajánló: műrepülő világbajnokunk, Katona Sándor, aki 2012-ben, az 1962-ben Budaörsön megrendezett 2. FAI Motoros Műrepülő Világbajnokság ötvenedik évfordulóján alapította a Trofea Hungavia – Műrepülő Sportszerűségért vándordíjat annak a személynek vagy szervezetnek, aki és amely jelentős mértékben hozzájárult a magyar műrepülő sport fejlődéséhez, vagy kimagasló sportszerűségről tett tanúbizonyságot. A kuratórium 2016-ban díjazottnak jelölte Szabó Pétert, az Alföldi Repülő Klub tagját, a vitorlázó műrepülés területén kifejtett munkája alapján.

A Lányi Róbert díjat kiemelkedő csapat-eredmények elismerése osztják ki minden évben. 2016-ban Matkópusztán rendezték a 19. Unlimited Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságot, valamint a 7. Advenced Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságot. A két verseny óriási magyar sikerrel zárult, mindkét kategóriában világbajnoki csapat első helyezést értek el a magyar versenyzők. A díjazottak tehát: unlimited kategória, Tóth Ferenc, Szilágyi János és Sonkoly János, valamint a csapatvezető Hársfalvi Pál, advenced kategóriában Hoós Miklós, Józsa Dávid és Szabó Péter. Ugyancsak plakettek átadásával honorálta a Magyar Repülő Szövetség a tavaly Angliában rendezett 15. Motoros Könnyűrepülő világbajnokság sikeres magyar résztvevőit: a VB első helyezett párosa Ferincz Vince és Dobó Máté, a második helyezett páros Dolhai Krisztián és Szőnyegi Lajos volt. A Macedóniában megrendezett sárkányrepülő Európa bajnokságon a magyar csapat ezüstérmet szerzett, ezt is honorálta a szövetség.

Ábrányi Tamás, sok fontos verseny részese és szervezője

A Magyar Repülő Szövetség elnökének külön díját kapta Ábrányi Tamás, a motoros műrepülő sport érdekében kifejtett munkája, valamint a műrepülő sport versenyek magas színvonalú megrendezése elismeréseként, Gurály Béla, a vitorlázó műrepülés területén kifejtett több éves kiváló és eredményes munkájának elismeréseként, Végh Sándor, a hőlégballon repülés területén kifejtett munkája, valamint a hőlégballon versenyek magas színvonalú megrendezése elismeréseként, Ferincz Vince az UL repülés érdekében kifejtett munkája, valamint az UL versenyek magas színvonalú megrendezése elismeréseként., és amivel a magyar sportrepülő társadalom a reagálások szerint külön nagyon is egyetértett: díjazott lett az Őcsényi Repülőklub a vitorlázórepülő versenyek rendezése területén kifejtett több évtizedes munkájuk, valamint a 2016. évi vitorlázórepülő Európa bajnokság magas színvonalú megrendezése elismeréseként.

Ezután következett az Év sportolója díjak átadása: vitorlázórepülésben Szabó Péter, ifjúsági sportolóként Vámosi Tamás lett a díjazott, az év női vitorlázó sportolója pedig Vadászi Viktória. Motoros műrepülésben Illés Tamás, vitorlázó műrepülésben Tóth Ferenc, motoros rally-repülésben a Mayer Béla–Havlin Péter páros, hőlégballon repülésben Garab Szabolcs, motoros könnyűrepülésben Ferincz Vince, sárkányrepülésben Újhelyi Balázs nyerte el a címet. Az év siklóernyős távrepülő sportolója Rácz Balázs, női siklóernyős távrepülője Honti Adél, siklóernyős célra szálló sportolója Kaszás Sándor lett, ugyanennek a női kategória-győztese Szabóné Koleszár Edina. Végül 2016 siklóernyős távrepülő sportolója Falucskai Lóránt lett.

Őcsény, Vitorlázórepülő EB

Megkapták serlegeiket a Magyar Vitorlázórepülő Kupa I. kategória győztesei: Szabó József, Hegedűs László és Aczél Ferenc, illetve a II. kategóriáé: Szabó József, Aczél Ferenc és Juhos István. A hat győztes közül öt az Alföldi Repülőklub versenyzője, Juhos a debreceni klubé. Az Ifjú Ezüstkoszorúsok versenyének élmezőnye: Orsy László, Kajó Márton és Muráti Judit, a Magyar Vitorlázórepülő Kupa ifjúsági pontszerző verseny első hármasa Arday Dániel, Bíró Bálint és Vámosi Tamás. A klubok listáját az Alföldi Repülőklub vezeti, második az Aero Klub Debrecen és a harmadik a Dunaferr RK, a csapatversenyben megint csak az Alföldi RK triója győzött: Szabó József, Hegedűs László és Aczél Ferenc, őket követi a debreceniek hármasa: Makai Sándor, Juhos István és Keczán Attila, harmadik az Aero Club Hajdúszoboszló csapata lett: Kajó Márton, Kajó Gábor és Vígh István.

Átadták a Rally-repülő Kupa díjait, az élen holtversenyben végzett Mayer Béla és Havlin Péter, illetve Kocsi Horváth Krisztián és Bende Zoltán. A siklóernyősök tavalyi rekorderei és rekordjai: Szabó Péter (12 körös nemzeti rekord, 752 centiméter 12 sorozatból), Grillmayer Alexandra (női célra szálló nemzeti rekord, 10 centiméter 2 sorozatból), Szabóné Koleszár Edina (célra szálló nemzeti rekord, 2012 centiméter 12 sorozatból), Szabó Péter és Szabóné Koleszár Edina (tandem célra szálló nemzeti rekord, 1043 centiméter 4 sorozatból), Kaszás Sándor és Balogh Attila (tandem célra szálló nemzeti rekord, 1300 centiméter 5 sorozatból).

Ernyősök, siklóernyősök, könnyűmotorosok is szépen szerepeltek a világversenyeken

Megyesi Károly (Sirius SE) szabadtáv nemzeti egyben brazil nemzeti rekordot repült 346,9 kilométerrel, Honti Adél általános nemzeti és hurok nemzeti rekordot 97,78 kilométerrel, Fichtinger Gyula (szabad táv három fordulóponton 131,31 kilométer, szabad hurok 122,5 kilométer), Honti Adél és Hunyadi L. Attila (tandem nemzeti rekord 53,89 kilométerrel), valamint Honti Adél és Pethe Gábor (tandem nemzeti FAI háromszögön 47,47 kilométerrel).

Végül Kmetovics Milán és Oltvai Csaba, akik tavaly fejezték be vitorlázórepülő arany és gyémánt koszorúikat, átvehették a teljesítmény-jelvényeket és okleveleket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek