A repülési tervtől a gyakorlórepülésekig

iho/repülés   ·   2021.03.06. 08:15
forg1

HungaroControl VFR fórum a kisgépes repülés szezonnyitása jegyében.

A HungaroControl ötödik alkalommal rendezte meg a látvarepülés szabályai szerint közlekedő pilóták szezonnyitó tanácskozását, a VFR Repülésbiztonsági Fórumot, adja hírül a légiforgalmi szolgálat. A rendezvény célja a korábbi évekhez hasonlóan az volt, hogy hasznos ismeretekkel gazdagítsa a kisgépeseket, hozzájárulva ezzel a hatékonyabb felkészüléshez és a légi közlekedés biztonságához. Bár a járványhelyzet miatt a fórum ezúttal virtuális formában valósulhatott meg, most is kiemelt érdeklődés övezte: az élő közvetítést mintegy százötvenen követték folyamatosan.

A résztvevők előadásokat hallhattak arról, hogyan készülhetnek fel a lehető legkörültekintőbben a repüléseikre, ugyanígy szó esett a repülési terv benyújtásának fontosságáról, illetve hogy miként kerülhető el a felesleges frekvenciaterhelés. Betekintést nyerhettek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren végrehajtott VFR gyakorlórepülések tornyos irányítói tapasztalataiba. Megismerhették a 2020-as légirendészeti ellenőrzések tanulságait, az eseményvizsgálatok által felfedett repülésbiztonsági kockázatokat, mindemellett tájékozódhattak az eseti légterek igénybevételének új szabályairól, valamint a katonai repülések hatásairól a nem ellenőrzött légterek forgalmára.

Kurucz Mihály, a társaság repülésbiztonsági, minőségirányítási és belső ellenőrzési igazgatója, a rendezvény házigazdája kifejtette: az idei virtuális tanácskozás kiemelkedő látogatottsága, sikere egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kisgépes pilóták elkötelezettek a repülésbiztonság növelésében és az ehhez szükséges tudás elmélyítésében. A HungaroControl számára pedig fontos visszajelzés, hogy a VFR Repülésbiztonsági Fórumnak e nehéz körülmények közepette is van létjogosultsága és mindenképp folytatnunk kell ezt a hagyományt.

Köszönjük az Innovációs és Technológiai Minisztérium Légiközlekedési Hatóságának, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának, a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának és az Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztályának, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központjának, nem különben a HungaroControl munkatársainak, hogy értékes előadásaikkal évről évre emelik a repülésbiztonsági fórumok szakmai színvonalát – tette hozzá a főszervező.  

A fórum előadásait a HungaroControl ezúttal is elérhetővé teszi hivatalos YouTube-csatornáján.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek