A Sólyom nincs süllyesztőben

iho   ·   2015.01.13. 18:00
cim6

2013 augusztus: amikor még közeli indulásban reménykedtek a társaság vezetői

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala még 2014. október 28-án a, H-022 számon kibocsátotta a Sólyom Hungarian Airways AOC-jét, azaz Légijármű Üzembentartási engedélyét, tehát a Sólyom Airways nem tűnt el a süllyesztőben – adja hírül az Airportal.hu összeállítása.

A repülési szakportál úgy tudja, a legnagyobb késedelmet az okozta az engedélyezési eljárás során, hogy a korábban Ferihegyen is bemutatózó HA-SHA lajstromjelű Boeing 737-500-as Customized FCOM kézikönyvének beszerezése a Boeing-tól – amely feltétele az AOC kiadásának – mintegy hét hónapig tartott.A társaság weboldala egyelőre csak ennyi megnyitható információt tartalmaz

Ugyanakkor azt nem tudta a portál kideríteni, hogy ezt a gpet, amelynek közben lejárt a légialkalmassági felülvizsgálati bizonyítványa, bérli-e még a társaság. A Légügyi Hivatal az AOC-t nyomban fel is függesztette, mert az AOC feltétele, hogy a társaság rendelkezzen legalább egy érvényes légialkalmassági felülvizsgálati bizonyítvánnyal bíró légijárművel, folytatódik a cikk. A hivatal elnökhelyettese, Farkas András így nyilatkozik: „Amennyiben a Sólyom igazolja az általa bérelt Boeing 737-500-as légialkalmasságát – vagy igazolja akár egy másik légialkalmas légijármű rendelkezésre állását – és a gép átmegy az ilyenkor szokásos hatósági auditon, az AOC újra aktív státuszba helyezhető.”

A működés megkezdéséhez szükséges Operating License elnyeréséhez a légitársaságnak az üzemelés első három hónapjára fedezettel kell rendelkeznie, emlékeztet a portál. „A személyi állomány megfelelő felkészültségét igazoló dokumentumokat 2015. első napjaiban nyújtotta be a Sólyom Hungarian Airways a Légügyi Hivatalhoz, miután a 2014. szeptemberében a Hatóságnak megküldött képzési tervnek megfelelően sor került a tréningek végrehajtására is" – folytatódik a cikk. „Az OL megszerzéséhez szükséges egyik feltételt az ún. nullás NAV igazolás beszerzésével kapcsolatban azonban aggályok fogalmazhatók meg, mivel a Kft. végrehajtási eljárás alatt áll, melyet a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága indított, az interneten is elérhető, publikus cégnyilvántartás szerint.”

Változott az arculat: nem annyira nemzeti, de a név marad

A portál úgy véli, ha a Sólyom megkezdi működését, nem mint nemzeti légitátársaság üzemel majd, hanem mint charter-vállalkozás, amely más légitársaságok számára is repül utakat, mint a szlovákiai Air Explore vagy a Go2Sky. Lucsik János ügyvezető egyelőre annyit nyilatkozott az Aiportálnak, hogy a Kft-vel szemben nincs folyamatban semmilyen jogi eljárás, felszámolás, csődeljárás vagy munkaügyi per, a cég a beszámolási kötelezettségének is eleget tett, a NAV-val, a korábbi beszállítókkal és dolgozókkal szemben fennálló tartozását a cég kevesebb, mint a felére csökkentette”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek