A világ legrövidebb A380-as járata

iho/repülés   ·   2024.06.14. 15:00
Superjumbo Bahreinben

Az Emirates 615 üléses Superjumbóval kiszolgált, Dubaj és Bahrein közötti ideiglenes járatának a blokkideje azért meghaladja az egy órát.

  • Az Emirates június 13-án és 14-én A380-assal repült Dubaj és Bahrein között.
  • Mindössze 488 kilométert tett meg mindkét irányban.
  • Iránytól függően a repülés 45–60 percig tartott.

Nagyszabású vallási ünnep generált a megszokottnál is intenzívebb forgalmat Dubaj és Bahrein között. Ezért június 13-án és 14-án az Emirates Airbus A380-assal repült az emírség és a királyság között, hangsúlyozottan ideiglenes jelleggel. Ezen a két napon ez volt a világ legrövidebb távolságú, egyben legkurtább blokk- illetve repülési idejű, kétszintes quadjet szolgáltatása. Az A380-as 488 kilométeres útja 43 százalékkal volt rövidebb az Asiana Airlines ugyancsak superjumbós, az idei nyárra tervezett Szöul–Oszaka viszonylatánál.

Az útvonalon az Emirates a kétosztályos, 615 férőhelyes konfigurációt vetette be. Ez a létező legnagyobb A380-as ülőhely-elrendezés. A blokkidő – tehát a fékoldástól a megállásig tartó gépmozgás – Bahreinig egy óra 15 perc, vissza az Egyesült Arab Emírségekbe pedig egy óra harminc perc volt. Maga repülési idő elérte az ötven percet. (Valószínűleg több időt vett igénybe a be- és a kiszállás, mint ameddig maga a repülés tartott…)

A légitársaság emeletesei nem ismeretlenek Bahreinben, korábban, ugyancsak alkalmi jelleggel 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben, 2020-ban és tavaly is megfordultak az ottani nemzetközi repülőtéren (BAH). Méghozzá különféle indítékokkal, többek között az iszlám világban meghatározó nap, az Eid, vagyis a böjt megtörésének ünnepe, a bahreini nemzetközi légibemutató, továbbá a Forma-1-es Nagydíj alkalmából.

A BAH és a Dubaj Nemzetközi Repülőtér (DXB) közötti légiforgalom egyébként is sűrű, tavaly 830 utaztak a két légikikötő között az Emirates  a flydubai és a Gulf Air repülőgépeinek fedélzetén, összesen napi 17 járattal. A Bahrein és a Kuvait (KWI) közötti légiforgalom mindkét irányban ugyancsak 17 járatra terjed ki, ám a Bahrein–Dzsidda (JED) viszonylaté 18-ra, a Bahrein–Rijádé (RUH) harmincra!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek