A világ öt legnagyobb repülőtere

iho/repülés   ·   2024.01.29. 08:45
A dammami, a volt szaúdi uralkodó Fahd királyról elnevezett repülőtér részlete

Területük alapján a világ öt legnagyobb polgári repülőtere közül négy az Egyesült Államokban található. 

Egy repülőtér méretét többféle szempont alapján lehet megítélni – górcső alá lehet venni az induló és érkező járatok ülőhely kapacitását, a konkrét utasforgalmat, a kifutópályák vagy akár a terminálok számát. Egy további szempont szerint a légikikötők a területük alapján is rangsorolhatók.

5. Washington Dulles Nemzetközi Repülőtér (IAD)–Washington DC, Egyesült Államok, 48,6 négyzetkilométer

Az Egyesült Államok fővárosát kiszolgáló Washington Dulles International (IAD) a világ ötödik legnagyobb alapterületű repülőtere a maga 48,6 négyzetkilométerével. Nevét John Foster Dullesről, az Eisenhower-kormány 1953 és 1959 közötti külügyminiszteréről kapta. Az IAD idén 62 éves, megnyitó ünnepsége 1962. november 17-én reggel kezdődött, és egészen másnap fél ötig tartott. A ceremónián részt vett Dwight David Eisenhower korábbi, és John Fitzgerald Kennedy hivatalban lévő amerikai elnök is.

A Dulles Internationalen négy futópálya van:

  • Az 1L/19R 2865 méter hosszú, és 2008. november 20-a óta üzemel.
  • Az 1C/19C 3505 méteres, és a reptér 1962-es megnyitása óta működik.
  • Az 1R/19L 3505 méter hosszú, és ugyancsak a Dulles 1962-es megnyitása óta üzemel.
  • A 12/30 3200 méter hosszú, és a kezdetek óta működik.

A legfrissebb, januári adatok szerint IAD-t repülő légitársaságok közül 11 ezer 590 járattal és ezek másfélmillió ülőhelyével a United Airlines áll az első helyen.

4. Orlando Nemzetközi Repülőtér (MCO)–Orlando, Egyesült Államok, 53,8 négyzetkilométer

Felmerülhet a kérdés, honnan jött a repülőtér hárombetűs IATA helyszínkódja, az MCO? Hiszen nincs sok közös vonása az orlandói reptér elnevezésével. Nos, az MCO eredetileg katonai repülőtér volt, és Michael McCoy ezredes után McCoy Légibázisnak nevezték el – a McCoy Air Force Base-t a vietnámi háború után, 1975-ben zárták be, a kereskedelmi célú repülőjáratok a következő évben indultak.

Az Orlando International Florida legforgalmasabb repülőtere, ahol évente átlagosan 50 millió utast kezelnek. Az impozáns utasforgalom magyarázata – azon túl, hogy az MCO az állam közepén fekszik, és Orlando Florida egyik legnépesebb agglomerációjának központja –, hogy a közelben számos felkapott turistalátványosság is található, úgymint a Walt Disney World, a Universal Studio Orlando és a Seaworld.

Az MCO öt legnagyobb forgalmat lebonyolító légitársasága – Southwest, Spirit, Frontier, Delta és Jetblue – közül négy fapapados, ez is az olcsó járatokat előnyben részesítő turisták nagy számát tükrözi. Érdekesség, hogy az Orlando Internationalt jelölték ki arra az esetre, ha az amerikai űrrepülőgép, a Space Shuttle kényszerleszállást lett volna kénytelen végrehajtani. A két leghosszabb futót (18L/36R és 18R/36L, mindkettő 3659 méter hosszú) eredetileg ugyanis a B-52-es stratégiai bombázók  számára tervezték, továbbá a NASA John F. Kennedy Űrközpontjához való közelségük miatt is ez volt a kézenfekvő választás.

3. Dallas Fort-Worth Nemzetközi Repülőtér (DFW)–Dallas, Egyesült Államok, 69,6 négyzetkilométer

A DFW területe nagyobb, mint Manhattané. A repülőteret 1974. január 13-án nyitották meg a kereskedelmi célú repülések előtt, akkor mindössze kilenc légitársasággal. Napjainkban a repülőtéren 27 légitársaság (11 belföldi és 16 külföldi) működik, plusz 21 áruszállító cég. A 2022-es pénzügyi évben a repülőtér 72,2 millió utast kezelt, ők összesen 192 belföldi és 65 nemzetközi célállomásra repültek.

A DFW-t 2022-ben a világ legnagyobb, egyben Észak-Amerika első szén-dioxid-semleges repülőterének ismerték el. A dallasi nemzetközi légikikötő további elismerést is kapott: az ACI (Airports Council International) ügyfél-elégedettségi felmérése alapján ugyanis a DFW bizonyult Észak-Amerika legjobb nagy repülőterének. Itt van az American Airlines központi „bázisa” is.

A légikötő hét futópályája közül öt négy kilométernél is hosszabb: a 17C/35C, a 17R/35L, a 18L/36R és a 18R/36L egyaránt 4084 méteres.

2. Denver Nemzetközi Repülőtér (DEN)–Denver, Egyesült Államok, 135,7 négyzetkilométer 

Ennek a viszonylag újépítésű repülőtérnek a területe hozzávetőlegesen kétszer akkora, mint a harmadik helyezett dallasié. Az 1995. február 28-án átadott létesítmény 2022-ben 69,3 millió utast szolgált ki; a DEN – vagy, ahogy helyben nevezik, DIA – Colorado állam egyik fő bevételi forrásaként működik, az ott folyó különböző tevékenységekből származó 36,4 milliárd dolláros forgalom jelentős hatással van a gazdaság vérkeringésére, továbbá a Denver International az állam legnagyobb munkáltatója.

A távolból a DEN feltűnő látványt nyújt: a repülésbiztonság úttörője, Elrey Borge Jeppesen után elnevezett termináljának teflonbevonatú, üvegszálas, sokcsúcsos teteje a Sziklás-hegység vonulatára utal.

Denver büszkélkedhet az Egyesült Államok egyik legoptimálisabb futópálya-elrendezésével, a hat betoncsík ugyanis nem metszi egymást! A 16R/34L pálya hossza 4876 méter, ezzel ez az Egyesült Államok, sőt, az egész amerikai kontinens leghosszabb futópályája – a világon a leghosszabb a kínai Tibetben található, szintén 1995-ben megnyitott Changdu Bamba futója, ez a nagy tengerszint feletti magasság (4334 méter) következtében hosszabb nekirugaszkodást feltételező ritka levegő miatt 5500 méter hosszú.

Ebben a hónapban a United Airlines tekinthető a DEN legnagyobb forgalmú légitársaságának, 27 803 menetrend szerinti indulással. Ha minden klappol, technikailag 4608 felszállásra van lehetőség a repülőtéren, naponta...

1. Fahd király Nemzetközi Repülőtér (DMM)–Dammam, Szaúd-Arábia, 776 négyzetkilométer

Az Arab-félszigeten található abszolút monarchiában 1999-ben megnyitott légikikötő területe jóval meghaladja – hogy hazai példával éljünk – az 595 négyzetkilométeres Balatonét. Irdatlan kiterjedése ellenére mindössze évi 12 millió utas fogadására tervezték, ami akár nyolcvan százalékkal marad el a többi négy, a listán szereplő repülőtér utasforgalmától.

De mi lehet egy ekkora, országnyi (Bahrein, 758 négyzetkilométer) területen? Repülőtéri létesítmény a kiterjedéshez képest nem sok, a DMM három terminálja a területnek mindössze 5,6 százalékát foglalja el. Ezek közül a királyi terminál Szaúd-Arábia királyi családja , a kormány alkalmazottai és a hivatalos vendégek számára van fenntartva. Van ugyanakkor egy háromezer lelket számláló lakóközössége, a reptéri parkoló felett pedig egy kétezer hívő befogadásra alkalmas mecset magasodik. Sajátos jelenség a kishíján 220 ezer négyzetméteres növényiskola, három hatalmas üvegházzal és egy ugyancsak óriási, zöldellő vegetációjú parkkal.

A repülőtérnek két párhuzamos futópályája van, az egyaránt négy kilométeres 16R/34L és 16L/34R egymástól 2146 méter távolságra húzódik. A keletit általában a kőolajipari óriás Saudi Aramco  által üzemeltetett magánlégitársaság , a Saudi Aramco Aviation használja. Januárban a fapados Flynas vitte a King Fahd Internationalen a prímet, a légikikötőben megforduló további 36 légitársaságot megelőzve. A legforgalmasabb desztináció a Dammam és Dubaj közötti, heti hetven járattal.

Végül összehasonlításul: a Budapest Airport területe 15,15 négyzetkilométer, de a londoni londoni Heathrow még ennél is kisebb, mindössze 12 négyzetkilométer!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek