Amíg belépünk az Európai Űrügynökségbe

iho   ·   2013.10.04. 12:30
cim

Egy friss miniszterelnöki határozat értelmében lehetőség nyílik rá, hogy amíg Magyarország nem lép be teljes jogú tagként az Európai Űrügynökségbe (ESA), addig meghosszabbíthassuk a jelenleg még érvényben levő előcsatlakozási megállapodásunkat – adja hírül a magyar űrkutatási portál.

Az űrvilág.hu a Magyar Közlöny 2013. évi 162. számában kihirdetett miniszterelnöki határozatot idézi a „Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség közötti, az Európai Együttműködő Államok Terve (PECS) programban való részvételről szóló megállapodás meghosszabbításáról szóló megállapodás létrehozására adott felhatalmazásról”. Eszerint a nemzeti fejlesztési miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az ESA-val a PECS megállapodás kiterjesztésére.

Meghosszabbítható-e a PECS Magyarország számára?

Mint ismeretes, hazánk immár második PECS periódusa hamarosan, idén november elején lejárna. Az ESA a korábban nem létező előcsatlakozási rendszert a lehetséges új tagállamainak fokozatos felkészítése céljából vezette be. Elsőként Magyarország élt ezzel a lehetőséggel 2003-ban. A megállapodást – a nemzeti hozzájárulásunk növelése mellett – 2008-ban újabb öt évre megújítottuk. Harmadik periódusra már nincs lehetőség, a következő lépés hazánk csatlakozása lehet az Európai Űrügynökséghez. Hogy addig is, amíg ezek a tárgyalások le nem zárulnak, ne szakadjon meg a hivatalos kapcsolatunk az ESA-val, kézenfekvő megoldásnak tűnik a második PECS megállapodás meghosszabbítása.

Egy régi PECS-ábra az ESA honlapján: a többiek már tagok

A korábban a PECS programban részt vevő országok közül Csehország, Románia és Lengyelország már belépett az ESA teljes jogú tagjainak sorába. A PECS lehetőséget biztosított az adott ország űripari és űrkutató intézményeinek az ESA közös programjaiban való aktív részvételre, miközben az államok által befizetett éves hozzájárulást – szinte hiánytalanul – az adott ország intézményei, cégei pályázati alapon visszanyerhették és erre a munkájukra fordíthatták. A magyarországi űrszektor az előcsatlakozási programnak is köszönhetően már elérte az ESA-csatlakozáshoz megkívánt fejlettségi szintet. A teljes jogú tagság a további fejlődés alapvető feltétele volna.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.