An–178: start 2012-ben

iho/repülés   ·   2012.02.12. 10:00
nyito

Az Antonov An–178-as néven ismert repülőgép a taktikai szállítógépek piacán kíván versenyezni az olyan „régi motorosokkal”, mint a Lockheed Martin C–130J Super Herculese, vagy az új belépőkkel, mint amilyen az Embraer KC–390 tanker/szállítógépe.

A 15–18 tonnás teherbírással rendelkező, két hajtóműves gép kialakítása a KC–390-esre emlékeztet: szintén vállszárnyas, a törzshöz közel elhelyezett hajtóművekkel repülő típusról van szó. Maga az An–178-as nem is teljesen új típusnak tekintendő, hiszen családfája egészen az An–148-as utasszállító gépig nyúlik vissza. Ennek volt meghosszabbított törzsű, nagyobb szállítókapacitású változata az An–158-as, s ezt alakítják most át katonai feladatokra is alkalmas szállítógéppé An–178-as típusjelzéssel. A 25 millió dolláros vételárral tervezett gépekkel elsősorban az An–26 és az An–32-es szállítógépek váltótípusát szeretné kialakítani az Antonov.

An–178: makettben már létezik <br>(fotó: Worldwide Defence)

A gép tervezését Dmitrij Kiva vezeti, és a nyilatkozatok szerint az új típus fejlesztése prioritást élvez a cég életében és persze a rendelkezésre álló erőforrások elosztásában is. Olyannyira, hogy a tervek szerint már az idén részt fog venni a prototípus több légikiállításon is: Kiva Németországot (valószínűleg a berlini ILA 2012-es rendezvényt), Kínát (Zhuhai, november 13–18.) említette, illetve a géppel több ázsiai országot is felkeresnek majd.

A leendő szállítógépről az első hírek még 2010 februárjában láttak napvilágot. Akkor és azóta sem adott az Antonov cég pontos határidőket, így azt sem lehetett tudni, hogy az An–178-as program egyáltalán halad-e előre. Az ukrán vállalat 2010 áprilisában felajánlotta régi és elégedett vásárlójának, Indiának, hogy vegyen részt a programban. India éppen most modernizálja An–32-es szállítógépeit, melyek cseréjére lenne alkalmas az An–178-as is – legalábbis az ukrán elképzelések és remények szerint. India hivatalosan még nem döntött az esetleges együttműködésről. Emlékezetes, hogy India Oroszországgal együtt dolgozik egy közösen fejlesztett, taktikai szállítógép programján: ez lenne az Iljusin Il–214T.

Kapcsolódó hírek