Átépített híd és rakpartavatás Győrben

iho/közút   ·   2012.01.26. 15:27

Ünnepélyesen is átadták Győrben az átépített Móricz Zsigmond rakpartot, a Kossuth híd konzolfelújítását és a kerékpárutat – olvasható a kisalföld.hu weboldalon.  A csaknem 25 éves elképzelésekre épülő győri közlekedési koncepció szerint a korabeli várfalon belüli területet szerette volna a város forgalomcsillapított övezetté alakítani, amely révén előtérbe kerülhet a gyalogosforgalom és közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki a Belváros és a Mosoni-Duna között. Ehhez kapcsolódóan a Belvároson áthaladó forgalmi tengelyt keleti irányba kellett áthelyezni.

Az elkészített közlekedési koncepciónak megfelelően elkészültek az alsó rakparton vezetett új út tervei. Az átalakítás során a Kossuth-hídról az új út a híd alá vezetve halad és az Újkapu utcai csomópontnál tér vissza a Móricz Zsigmond rakpart szintjére. Az új út és a forgalmi tengely áthelyezése számos forgalmi rend átalakítással járt: a Belvárosban megváltozott többek között az Újkapu utca, a Bástya utca, a Vörösmarty utca, majd a Liszt Ferenc utca forgalmi iránya.

A tervezés során elvárás volt, hogy teljes értékűen használható létesítmény épüljön, ezért a Kossuth-híd alatti terület mélyítésével biztosíthatóvá vált a szabályos, 4,5 méteres híd alatti szabad nyílás magassága.

A tervezés során a városban még nem telepített, új típusú lámpatestek lettek kiválasztva: a későbbi funkciónak is megfelelően a lámpafejek három irányba vetítik a fényt fémhalogén forrással – írja a kisalföld.hu.

Kapcsolódó hírek