Autógáz: jobban megérné az adóemelés helyett a szigor?

iho/közút   ·   2012.07.24. 08:48

A pb (lpg) autógáz jövedéki adójának emelése helyett a piac megtisztítását, kifehérítését jobb megoldásnak tartaná az állami bevételek növelésére a Magyar PB-Gázipari Egyesület (MPE) elnöksége – írja a Napi gazdaság.

Sajnálattal vette tudomásul a Magyar PB-Gázipari Egyesület (MPE) elnöksége az autógáz jövedéki adójának megemelését – közölte a szervezet. A szakmai szervezet jobb megoldásnak tartaná, ha a pb-gázhoz kötődően az állami bevételek növelésére más forrásokból kerül sor – például a pb-gáz ágazat fekete és szürke szereplői által be nem fizetett adók és díjak meghaladják a jövedéki adó most elhatározott emeléséből várható többletbevételt. A pb-gáz piac kifehérítése által megszűnne az a helyzet, hogy egyrészt a jogkövető magatartást tanúsító, az összes kivetett adót maradéktalanul megfizető vállalkozások versenyhátrányban vannak a piacon, másrészt a költségvetés az autógáz jövedéki adójának emeléséből származónál nagyobb bevételtől esik el – érvelnek.

Az autógáz (mint azonnal rendelkezésre álló alternatíva) további térnyerése nélkül nehezen teljesíthetők a klímavédelem érdekében és a károsanyag-kibocsátás csökkentésében vállalt nemzetközi kötelezettségeink is, az autógázzal működő autók terjedését ezért is inkább támogatni kellene az egyesület szerint. Az MPE elnöksége a német minta átvételét javasolja, miszerint az autógáz jövedéki adójának emelését hosszú időre, törvényben garantálva fagyassza be a magyar kormány is annak érdekében, hogy az autógázra váltást ösztönözze, az autótulajdonosok beruházásának megtérülését megvédje.

Az Országgyűlés 2012. július 10-én módosította a jövedéki adóról szóló 2003. évi CXXVII. törvényt. A módosítás az alkoholok és dohánygyártmányok jövedéki adójának emelése mellett jövő májusig két lépésben duplájára emeli az autógáz jövedéki adóját. A törvényjavaslat szerint januárban 50 százalékkal 71 850 forintra, májusban pedig további 33,33 százalékkal 95 800 forintra nő a tonnánkénti közteher a 2002 közepe óta érvényes 47 900 forintról. Mindez azt jelenti, hogy egy év múlva a jelenlegi duplája lesz az adóteher, ha a parlament is rábólint. Az adóemelés után a literenkénti bruttó, azaz áfával növelt ár a gazdasági lap számításai szerint körülbelül 33,5 forinttal emelkedhet, a termékár változatlanságát feltételezve. Jelenleg 220-250 forintért lehet autógázt tankolni Magyarországon.

Kapcsolódó hírek