Az Aeroplexnél képzik az utánpótlást

iho   ·   2023.05.30. 18:50
0587_DSCF1860_230530_

Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

Az Aeroplex, a régió legnagyobb független karbantartó vállalata Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei többek között a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy nyolcvan százaléka, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével és kisebb javítások elvégzésével. Évente emellett mindegy 120–150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek az úgynevezett időszakos nagykarbantartást hajtsanak végre, akár több héten keresztül. A vállalat repülőgép berendezések és alkatrészek javításával is foglalkozik és a világ minden pontjáról kap megbízásokat. Az Aeroplex az utóbbi években óriásit nőtt és nemzetközileg is az egyik legnagyobb független repülőgép karbantartó vállalatává nőtte ki magát. Tavalyi árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot, munkavállalóinak száma pedig átlépte a hétszáz főt.

Az Aeroplex hangárja Ferihegyen (fotók: Vörös Attila)

 A pályakezdő fiatalok szeptembertől a magyar repülőgép karbantartó vállalatnál kezdik első munkájukat, ahol a legismertebb Airbus és Boeing típusok karbantartásában vesznek majd részt. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) adatai szerint idén tavasszal velük együtt csak a fővárosban mintegy 7000 tanuló végez a szakképzési rendszerben.

Ottjártunkkor épp zajlott több vizsga is

A gyakorlati képzés mellett ebben az évben már az Aeroplex ferihegyi bázisán tették le a tanulók a repülőgép-szerelő és műszerész szakmai vizsgát is. A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó, a képzést az országban egyedüliként nyújtó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és a magyar vállalat duális együttműködése nem csak a szakképzés új megközelítésének és az ezt megvalósító Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), de az egész magyar légiiparnak is a sikere – fogalmaz az Aeroplex sajtóanyaga. Az együttműködésnek köszönhetően az iskola az iparral a lehető legszorosabban együttműködve olyan hazai szakembereket képezhet ki, akik egy Európai szinten magasan jegyzett, sikeres magyar vállalatnál kezdhetik meg pályafutásukat.

Szabó Zsolt, az Aeroplex oktatási ügyeket vezető munkatársa

Az Aeroplexnél nem csak a gyakorlati helyszín van, de dedikált oktatói csapattal és világszínvonalú oktatási anyaggal, valamint csúcstechnológiás tanműhellyel is segíti a repülőszerelő növendékek oktatását, akik így naprakész tudást, majd állást is kaphatnak a cégnél.

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy más iparágakhoz hasonlóan a légiiparban is szemléletváltásra és szemléletformálásra van szükség. Elmondta: „Fontos küldetésünk, hogy a pályaorientációs trendeken fordítsunk és a mi szakterületünket egyenértékűvé tegyük a mai modern és divatos szakmákkal.” Hozzátette: „Az Aeroplexnél azon dolgozunk, hogy a következő generációknak is stabil, kiszámítható és jövőálló karrierutat nyújthassunk, így a ma még pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarországon is elérhetők a legmagasabb szakmai szintek, amit ez az iparág kínálni tud.”

Demény Árpád mutatja be az oktatótermet, a háttérben is épp egy vizsga zajlik

A képzés növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy az idén levizsgázott tizenhat repülőgép-szerelőt és műszerészt a következő évfolyamokon átlagosan már ötven diák követi. Hasonlóan a most végzett diákokhoz, már ők is az Aeroplex repülőtéri oktatási központjában töltik a középiskolai utolsó év gyakorlati részét, felkészülve a jelenleg forgalomban lévő leggyakoribb repülőgéptípusok rendszereire és műszaki megoldásaira. Az így megszerzett tudás hozzájárul a Magyar Honvédség fejlesztéséhez és modernizációjához is.

A repülőszerelő képzéshez hasonlóan számos iparágban áll rendelkezésre gyakorlati oktatás a magyar diákok számára. A BKIK adatai szerint az idén tavaszi vizsgaidőszakban csak a fővárosban több mint hétezer tanuló vizsgázik le valamilyen szakmából. A vizsgázók közül ötezer-ötszáz fő már az új szakmajegyzék, közel ezerhétszáz fő még a kifutó OKJ szerint szerezhet végzettséget.

Az előtérben egy kiszuperált fékszárny, amivel repülni már nem lehet, de gyakorolni rajta a karbantartást igen

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Jól áll a BUD, visszaépül az utasforgalom

iho/repülés   ·   2024.01.21. 12:00

A világjárvány előtti időszakhoz közelít a Budapest Airport: a repülőtéren tavaly 14,7 millió utas fordult meg, ami a Covid előtti utasforgalom 91 százalékának visszaépülését jelenti. A légijavak mennyisége pedig soha nem látott rekordot döntött, a BUD Cargo City több mint 200 ezer tonna árut kezelt.