Az első Grizzly-Atlas nyugdíjba repült

iho   ·   2013.11.28. 15:50
cim

Nyugdíjba vonul az első Grizzly: az az A400-as, amely az európai gyártó újgenerációs katonai szállítógépei közül elsőként szállt fel 2009 december 11-én.

A Grizzly 1 – azóta Atlasra keresztelték át a négyhajtóműves légcsavaros-gázturbinás típust – F-WWMT lajstromjellel repült, gyári sorozatszáma MSN1 volt, és utolsó feladataként azt az eljárást próbálta el a személyzet, hogyan lehet leszállni a géppel, ha valamilyen oknál fogva nyitva marad a hátsó rámpa.

Az első repülés...

Ezzel a bevetéssel együtt az első A400-as összesen 475 repülést teljesített és 1450 órát töltött a levegőben.

A búcsúrepülésre az Airbus összehozta a Sevillában történt szűzfelszállás eredeti személyzetét: Nacho Lombo és Ed Strongman berepülő pilótákat, a gépen volt a típus tesztfőnöke, Eric Isorce, valamint a berepülés mérnökcsapata, Jean-Philippe Cottet, Gerard Leskerpit és Didier Ronceray.

Strongman nyilatkozata némiképp megvilágítja azt is, miért kell nyugdíjazni a gépet. Az MSN1 relatíve rövid idő alatt igen fáradtságos életet élt meg, mondta a pilóta, hozzátéve, hogy a repülési rezsimek olyan szélsőséges elemeit vitték véghez vele, amelyek más A400-as életében nem fordulnak elő. Magyarán igen kemény és a gép teherbíró képességének határait súroló repüléseket végeztek vele, és ez esetleg a teherszállító szerkezeti elemeire is hatással lehetett.

...és az első-utolsó repülés személyzet

Ugyancsak kivonják a tesztprogramból az MSN3 jelű gépet, amely hosszú távú konzerválásra kerül, és szükség esetén vissza lehet állítani a berepülő flottába. A további próbákat, engedélyeztetési repüléseket mostantól három géppel végzik, miközben az első két szériapéldányt már átadták a francia légierőnek, a következő a törököké, majd sorra szállítják le a többi, a programban résztvevő országnak és a momentán egyetlen programon kívüli megrendelőnek, Malajziának az Atlasokat, egyelőre 174 példányra van biztos vevő.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek