Az önvezetők birodalma lehet Svédország

iho   ·   2017.09.05. 14:53

A hagyományos autók mintegy kilencven százaléka eltűnhet a svéd utakról 2019 végéig – írja a Világgazdaság. Tíz évvel ezelőtt az ipar a 2040-2050 közötti évtizedre jósolta az önvezető autók megjelenését, ám ez a folyamat felgyorsult. Az utóbbi években nagy autógyárak (Volvo, Ford, BMW) és IT-cégek (például a Google) kezdték el az önvezető autók fejlesztését. A svéd műszaki egyetem előrejelzése szerint a jövőben saját autó helyett robotautó-rendelő alkalmazással rendelnek gépkocsit maguknak. A változás következtébena parkolóhelyek is kiürülhetnek, a felszabaduló tereket másképp hasznosítják a városok. A lakosság azonban egyelőre szkeptikus: egy friss tanulmány szerint mindössze a svédek harminc százaléka ülne be önvezető gépkocsiba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.