Bázisnap a névadó tiszteletére: mit jelent egy bronzba öntött pilótasapka?

Hochstein András   ·   2017.05.02. 08:45
cim

2009 óta hagyomány, hogy bázisnappal ünnepli az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a névadója napját minden év április 28-án. 2016-ban avatták vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós, a legeredményesebb magyar II. világháborús, majd 1945 után Maszovlet/Malév-pilóta emlékművét, amelyre katonák és civilek egyaránt büszkék.

A 2017-es Bázisnapra volt maléves dolgozók, tisztelők, Kutas László szobrászművész és Frankó Endre főhadnagy, II. világháborús Puma-pilóta stílszerűen a Malév-festésű Ikarus 55-ös autóbusszal érkeztek, amelyet a Légiközlekedési Kulturális Központ biztosított erre a napra, ezzel is hozzájárulva a megemlékezéshez.

A „nagy hajózóról” Fekete Tamás alezredes, megbízott parancsnok-helyettes köszöntője után Papp Ferdinánd Malév kapitány beszélt, a közös repülések emlékétől elérzékenyülve.

Az idei bázisnapon az emlékmű, a polgári repülést szimbolizáló kapitányi sapkával egészült ki, amit Fekete Tamás alezredes és ifjabb Szentgyörgyi Dezső, a névadó fia avatott. Az avatást és koszorúzást követően Papp Ferdinánd hajdani Malév kapitány, Németh Miklósné, Sisák Franciska egykori légiutaskisérő és Kovács Ferenc, a Malév volt vezérigazgatója vezetésével malévesek és tisztelők helyezték el az emlékezet virágait.

A Bázisnap elismerések átadásával, majd látványos bemutatókkal, sporttal, kikapcsolódással folytatódott. Motoros felvonulás után Gergely Sándor Európa-bajnok motoros kaszkadőr, majd a világhírű FaceTeam Akrobatikus Sportszínház kosárlabda bemutatója következett. A főzőversenyt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és Takács Géza alezredes zsűrizte. A vendégek tájékoztatást kaptak a bázis életéről, technikai eszközeiről. A jó hangulatú Bázisnap közös ebéddel zárult.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek