Belgium F-35-ösökre cseréli F-16-osait

MTI/iho   ·   2018.10.24. 08:45
belga_f-16_0

A belga hírügynökség névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása alapján azt közölte, megszületett a döntés: az amerikai Lockheed Martin F-35-ösei nyertek az EADS európai konzorcium által gyártott Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgépekkel szemben, így ezekre fogják lecserélni a jelenleg F-16-os vadászgépekből álló flottát.

A kormány tavaly márciusban írt ki tendert harmincnégy új harci repülőgép beszerzésére, amelyre eredetileg öt hadiipari vállalatot hívtak meg. Sajtóhírek szerint a döntés hivatalos határideje 2018. október 29., noha egyes iparági szakértők már a júliusi NATO-csúcs előttre várták a határozatot. Charles Michel belga kormányfő ugyanakkor korábban csak arról beszélt, hogy a jövő májusi választásokig mindenképpen döntésre akar jutni. A védelmi minisztérium nem kívánt reagálni a helyi sajtó megkeresésére az üggyel kapcsolatban.

A jelenleg 30–40 éves harci repülők 2023-ig maradnának szolgálatban, addigra kellene elkezdeni az új típus rendszerbe állítását. A program kezdeti költségeit 3 milliárd 590 millió euróra (mintegy 1160 milliárd forint) becsülik, a gépek fenntartása a teljes, negyven éves élettartamuk alatt pedig a 15 milliárd eurót (mintegy 4850 milliárd forint) is elérheti.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek