Biztonságosabbá teszi az építkezéseket a Bosch technológiája: kevesebb baleset az építési területeken

iho   ·   2022.12.27. 09:00
00_bosch_epitkezes

A Bosch az autóipar területén rendelkezésére álló know-how és a jól bevált alaptechnológiák kínálta lehetőségeket kívánja kiaknázni az építőiparban is. Az új elektronikus vezetéstámogató rendszerek az építkezéseken is hozzájárulnak a nagyobb biztonsághoz és megkönnyítik az építőipari gépkezelők munkáját.

Az építőipari gépek üzemeltetése során bekövetkező gyakori balesetek – mint például a személygázolás vagy az akadályokkal való ütközés – megelőzése érdekében a vezetőknek a jármű teljes környezetére állandó rálátással kell rendelkezniük, és ez gyakran jelentős mentális stresszel és fizikai megterheléssel jár.

Az elektronikus vezetéstámogató rendszerek az építkezéseken is biztonságosabbá teszik a folyamatokat, miközben meg is könnyítik az építőipari gépkezelők munkáját. Ezek a technikák alkotják az automatizált építkezés első fokozatát. „A Bosch ezért kifejezetten az építőipari gépek számára fejlesztett ki az átfogó asszisztensfunkciókhoz egy igény szerinti rendszerek és érzékelők alkotta moduláris koncepciót. Emellett a Bosch Rexroth vállalattal közösen olyan szabályzóegységet is kínálunk, amely az automatizált gépek központi elemeként nyújthat támogatást” – fejtette ki Stefan Schenk, a Robert Bosch GmbH Off-Highway termékterületért felelős szakembere.

Rugalmas érzékelőkoncepció építőipari asszisztensrendszerekhez

Az automatizált építkezés víziójának megvalósítása érdekében a Bosch már ma is számos asszisztensfunkciót kínál az építőiparban használt járművekhez. Ezek tehermentesítik a gépkezelőt, illetve biztonságosabbá teszik az építkezést. Az egyes funkciók – mint például a markológépek kanálterhelésének érzékelése vagy a gép előtti és mögötti biztonságot szolgáló ütközésfigyelmeztetés – közvetlenül járulhatnak hozzá a munkavégzés támogatásához. Ha e segédrendszerek embereket vagy tárgyakat észlelnek a veszélyzónában, vizuális és/vagy hangjelzéssel figyelmeztetik a vezetőt, és a kijelzőn meg is jelenítik az adott objektumokat. A vezető így a gépe körüli nehezen belátható területeket is jól áttekintheti.

(illusztrációk: Bosch)

Az érzékelők koncepciója különböző ultrahangos és radarmegoldásokból, valamint egy többkamerás rendszerből áll. Így lehetőség nyílik arra, hogy rugalmasan, illetve az adott alkalmazások és asszisztensfunkciók szerint személyre szabottan alakítsák ki a védelmet. Ennek érdekében a Bosch az autóipar területén rendelkezésére álló know-how és a jól bevált alaptechnológiák kínálta lehetőségeket kívánja kiaknázni, a terepes, nem közúti (Off-Highway) alkalmazásokra fejlesztve tovább azokat. A rendszerek így különösen robusztus konstrukcióval ötvözhetik a magasfokú üzembiztonságot, még a legzordabb üzemi körülmények között is.

Gyártóspecifikus asszisztensfunkciók koncepciója

Az érzékelők információinak egyszerű optikai feldolgozására fejlesztette ki a Bosch az Off-Highway Vision egységet, amely a többkamerás rendszer videostream-adatfolyamát mutatja. Mindezt egyfajta fedőréteggel (overlay) egészíti ki, amely vizuálisan kiemeli a radar- és az ultrahangos szenzorok érzékelési területén észlelt objektumokat. Az érzékelők adatainak elektronikus fúziója a különböző alapelven működő szenzorok előnyeit optimálisan ötvözve növeli az asszisztensrendszer teljesítményét.

Az építőipari gépek gyártói így olyan hitelesített és funkcionális alapmodulrendszert kaphatnak, amellyel a „Plug & Play” elve alapján igény szerint tervezhetik meg és fejleszthetik tovább saját segédrendszereiket. A lehetséges funkciók közé tartozik például a holttérfigyelés, az objektumfelismerés és a manőver-asszisztens.

Automatizáció az építőiparban

A jelenleg rendelkezésre álló asszisztensfunkciók az első lépést jelentik azon az úton, hogy a jövőben teljes mértékben automatizált és hálózatba kapcsolt gépeket használjanak az építőiparban. A Bosch és a Bosch Rexroth közösen, az Off-Highway Robotics Controller (ORC) teljeskörű, emellett az adott alkalmazáshoz illeszthető, tesztelt és ellenőrzött rendszerével segíti ezt a folyamatot. A Bosch automatizálási szoftvere és hardvere tökéletesen integrálható a Bosch digitális ökoszisztémájába (BODAS), amely támogatja a digitális átalakulást, ezzel pedig növeli a termelékenységet és a hatékonyságot. „A Bosch rendszereivel már ma elérhető közelségbe kerül a holnap automatizált építkezésének víziója” – hangsúlyozta Schenk.

Nyílik a CU.BE – A jövő gyárába hamarosan itthon is bepillanthatunk

2023-ban a magyarországi Bosch csoport Budapesti Fejlesztési Központjában nyitja meg kapuit a CU.BE, a Bosch Rexroth Kft. egyedülálló, innovatív élményközpontja. A CU.BE az ipar 4.0 szemléletformálás és tudásátadás helyszíne, ahol a látogatók gyakorlati példákon keresztül ismerhetik meg a hálózatba kapcsolt, automatizált és fenntartható ipari ökoszisztéma előnyeit. A CU.BE-ban a legmodernebb eszközökkel, például a kiterjesztett valóság technológiát használó szemüvegen keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók az ipari digitalizációval.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek