Csúszik a lengyel kiképzőgépprogram

iho/repülés   ·   2011.09.17. 15:44

Az eredeti tervek szerint október 28-án hirdettek volna eredményt a tenderen. A 16 kiképző-könnyű támadó repülőgép leszállításáért az Alenia Aermacchi és a Korea Aerospace Industries (KAI) folytat versenyt. Az olasz cég az orosz szülőkkel rendelkező M–346-os repülőgéppel, míg Dél-Korea a szuperszonikus T–50P „lengyelesített” változatával szeretné elnyerni Varsó kegyeit.

Az M-346-os is versenyben áll <br>(fotó: aleniana.com)

A mostani csúsztatás a sokadik: július 31., majd augusztus 29. volt rendre az október előtti határidő: két hónapot nyert így a védelmi minisztérium. A hivatalos indoklás szerint a követelményrendszer további finomítására, az elvárt paraméterek, képességek pontosabb meghatározására szükségesek az újabb hetek. S persze ez most már tényleg a végső határidő.

Dél-Korea és a Lockheed a T-50-est ajánlaná <br>(fotó: Lockheed Martin)

Sokak szerint inkább a lengyelországi parlamenti választások október 9-i dátumának van nem kevés köze a hosszabbításhoz. Ez nem meglepő: a demokratikus országokban gyakori, hogy a ciklusok végén meghirdetett, nagy értékű védelmi beszerzések eredményhirdetése a választások utánra csúszik át.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Két évet késnek a DSB IC5-ösei

iho/vasút   ·   2023.12.09. 09:00

A dán nemzeti vasúttársaság az eredetileg tervezett 2025 közepe helyett csak 2027-ben állíthatja forgalomba az Alstomtól rendelt Coradia Stream motorvonatok első példányait.