Drágul a benzin, olcsóbb lesz a dízelolaj

iho   ·   2013.03.25. 13:08

Szerdától bruttó három forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, míg a gázolaj ára ugyanekkora mértékben csökken. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin és a gázolaj literjét is bruttó 416,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek – írja a portfolio.hu.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (3 Ft-os benzináremelés és a gázolaj árának 3 Ft-os csökkenése) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint és a dízelt is átlagosan 431-432 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest azonban a benzin literjét 13 forinttal, a dízelét 11 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 2,9 százalékos, a dízel esetén 2,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

A benzin emelkedésének oka mögött nagyrészt a hazai fizetőeszköz árfolyamának a dollárral szembeni gyengülését hozhatjuk fel, de a Mol által követett mediterrán jegyzésárak is valószínűleg kedvezőtlen irányba mozdultak. A gázolaj esetén a finomított termékárak csökkenése nagyobb lehetett, így a forint gyengülése sem volt akkora, hogy teljesen eltörölje az árcsökkentés lehetőségét.

Kapcsolódó hírek