Ejtőernyősök ugrása az életért

iho   ·   2013.11.05. 08:45
skydiverscim

Nyilvánosságra hozták az NBC tévétársaság adásában azokat a felvételeket, amelyek a minap az Egyesült Államokban, Wisconsin északnyugati részén történt légibalesetről készültek. Közel négyezer méteres magasságban két egymotoros gép ütközött a levegőben, az egyikük letört szárnnyal lángolva zuhant a földre, a másik a gépet ért károk ellenére le tudott szállni: a pilóták és a gépeken lévő ejtőernyősök valamennyien karcolások nélkül megúszták a balesetet.

A megdöbbentő felvételek az ejtőernyősök sisakjára szerelt kamerákkal készültek. Jól látszik, hogy a szárnyát vesztett, repülésképtelenné vált Cessna négy ejtőernyőse szerencsére már gyakorlatilag kint volt a gépből, és a szárny kitámasztó dúcba kapaszkodott, ők az ütközés pillanatában le is repültek onnan. A pilóta ugrását csak sejteni lehet, ő feltehetően a saját oldalán kinyíló ajtón át menekült és piros kupolás mentőernyőjével ért földet. A másik gép ejtőernyősei is már a gép oldalán kapaszkodtak, az ütközés után ők is elhagyták a Cessnát, amelynek pilótája érzékelhette, hogy a gépe nem szenvedett végzetes sérüléseket, vezethető maradt.

Az ütköző gépek egy ugró kameráján keresztül

A zuhanó ejtőernyősök kamerája megörökítette a szárnyát vesztett lángoló Cessna 182-est, majd egyikük azt is felvette, ahogy a másik gép leszáll. Az ütközés okát az FAA, a szövetségi hatóság vizsgálja. Ez lett volna a nap utolsó ugrása alkonyatkor, egyes verziók szerint a szoros formációban repülő gép közül a hátulról követő Cessna pilótáját egy pillanatra elvakíthatta az alacsonyan fénylő nap, emiatt ütközött a társával.

A lezuhant Cessna roncsai

Az eset nyilván azért is keltett különlegesen nagy érdeklődést, mert mint arról az iho/repülés is beszámolt, októberben Belgiumban ugyancsak ejtőernyősöket ért baleset, akik viszont nem tudtak kimenekülni az egyelőre ismeretlen okok miatt zuhanó Pilatos PC-6 Turbo Porterből. A két baleset közti különbség talán az lehetett, hogy a belgák gépe olyan zuhanóspirálba került, amelynek túlterhelése szerencsétlen mód képtelenné tette a menekülést a gép belsejéből, míg az amerikai ejtőernyősök már gyakorlatilag a gépen kívülről menekülhettek. A wisconsini esethez hozzátartozik az is, hogy az ugrók valamennyien gyakorlott ejtőernyősök voltak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek