Elfogadhatatlanul hosszú a külföldi autók forgalomba helyezési ideje

MTI/iho   ·   2020.11.28. 17:00
00_hasznalt_kulfoldi_auto

A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete szerint elfogadhatatlan helyzet alakult ki a külföldről importált autók magyarországi forgalomba helyezésével kapcsolatban: az idei év végére szinte ellehetetlenült az első műszaki vizsgáztatás lehetősége a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a várakozási idő országos szinten meghaladja az egy hónapot, Budapesten pedig a kettőt.

Már a járvány tavaszi időszakában is sok problémát okozott a rendszer túlterheltsége. Az utóbbi években az import autók számának növekedésével nem tartott lépést a vizsgálóállomások teljesítőképessége. A megyei kormányhivatalok az esetek többségében erejükön felül segítették a helyzet normalizálását, ugyanakkor a kapacitások nem teszik lehetővé a várakozási idő elfogadható mértékűre, három–öt munkanapra csökkentését.

Az egyesület azt kéri az illetékes tárcától, hogy az átmeneti időszakban munkaátszervezéssel, túlmunka elrendelésével növeljék meg a Budapesti vizsgabázisok kapacitását úgy, hogy a várakozási idő legfeljebb húsz napra csökkenjen. Azt is szeretnék elérni, hogy tegyék lehetővé a bejelentkezést a külföldi autók forgalomba helyezésére a budapesti vizsgálóállomásokon, mivel tapasztalatuk alapján a szervezési hibák miatt a várakozási idő két hónap, miközben a két vizsgabázis a kapacitásánál lényegesen kisebb hatékonysággal működik.

Jövő februárig a vizsgabázisok számának bővítést tartják szükségesnek úgy, hogy a várakozási idő ne haladhassa meg az öt munkanapot és az egy járműre jutó ügyintézési idő a két órát. Ha ez nem lehetséges, akkor kiszervezéssel kell megoldani a helyzetet, mivel a jelenlegi állapot tarthatatlan. A probléma megoldása nem tűr halasztást, mivel az ágazatban érintett cégek és magánszemélyek indokolatlanul jelentős hátrányt szenvednek, éves szinten legalább 170–180 ezer esetben.

Az MGOE-nek jelenleg százhúsz tagja van, a regisztrált, működő gépjármű-kereskedések száma Magyarországon 3000–3500 közé tehető az információik szerint.

A Datahouse adatai szerint 2019-ben, másfél százalékos csökkenéssel, 156 ezer 475 autó érkezett Magyarországra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek