Elhunyt Márványi Péter, az iho repülés rovatának vezetője

T. Hámori Ferenc   ·   2022.12.20. 15:50
HPIM1156

Elárvult a rovatod, Péter. Már napok óta nem jelentkeztél be reggelente, hogy mivel készültél aznapra. Tudtuk, hogy baj van, azt is, hogy mekkora...

Amikor 2011-ben az Indóház Online megújult, és felvettük a vasút mellett a repertoárunkba például a repülést is, a rovat alapítása körül tüsténkedő Somogyi-Tóth Dani, egyéb tisztségei mellett az Aeropark igazgatója hívta fel rád a figyelmemet, mondván szól a Márványi Péternek, nála jó kezekben lesz a repülés. A Márványinak, a rádiósnak? – vettem mélyen a levegőt, arra gondolva, hogy ez igazi „nagy fogás”, és persze micsoda megtiszteltetés lenne, hiszen a békebeli Magyar Rádió szerkesztőségvezetőjéről, romániai tudósítójáról, a Gazdasági Rádió szerkesztőjéről beszéltünk.

És, ahogy elkezdtél az ihóra írni, úgy kezdett tágulni a horizontunk. Az, hogy érted, tudod, ismered a repülést, közismert volt – fiatalabb kollégáidnak követendő példa lettél, mert írásaidból soha nem hiányzott a hozzáadott érték, összefüggésekre világítottál rá, szakíróként fölényes magabiztossággal navigáltál rovatod koordinátai között, legyen szó sárkányrepülésről, vitorlázó-, vagy motoros gépekről, gyártókról, repterekről, légitársaságokról. Vezettél repülőnapokat – utoljára szeptemberben a szegedit –, és én boldogan tolmácsoltam neked budaörsi, Frank-hegyi teraszomról a hírt, alant, a reptérről HA-LIX a magasba emelkedett, az öreg madár hamarosan feltűnik a szegedi légtérben. Nem véletlenül tartottak a legtöbb típuson repülő újságírónak, hiszen megfordultál a magasban mezőgazdasági és gázvezeték vizsgáló Pilátussal, repültél a Malév teljes flottájával, de Boeing 747-essel, katonai gépekkel, helikopterekkel is – mindig tudtad, merre van a felfelé, hol kell keresni az „aerodinamikai felhajtóerőt”, talán nem véletlenül választottad magadnak az Index fórumán a nicknevet: „Foltos Hiéna”; barátaidnak meg csak a „Foltos” voltál.

Elárvult a rovatod, Péter. És most már árva is marad, az utánad maradt űrt nem lehet betölteni. Az életed folyását rögzítő „feketedoboz” utolsó állapotjelentése lehangoló, végtelenül szomorú: életének 68. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Márványi Péter Táncsics-díjas újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezető, tudósító, az iho repülés rovatának vezetője...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek