Elkezdődött az új, gázüzemű autóbuszok beszerzése a Volánbusznál

iho/közút   ·   2021.08.13. 18:00
00_cng_nyiregyhaza

A közlekedési társaság 164 új, CNG-meghajtású jármű beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárásokat, amelyek eredményessége esetén a fővárosi agglomerációban hetvenöt, Szegeden tíz új, sűrített földgázzal üzemelő jármű korszerűsítheti a helyi közlekedést, míg Szolnokon negyven, Zalaegerszegen pedig harminckilenc elővárosi kivitelű jármű szolgálhatja az utasok kényelmét 2022 tavaszától. A Volánbusz célja a kényelmes és biztonságos szolgáltatás biztosítása mellett az autóbusz-állomány zöldítése földgázmeghajtású és elektromos járművek beszerzésével.

A Volánbusz az új járművek beszerzésével is arra törekszik, hogy az egyéni közlekedéssel szemben vonzó alternatívát nyújtson az utasoknak, ezzel is óvva a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban élők környezetét. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest kevesebb szén-dioxid-emissziót és nulla koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, így mérsékelik a környezet zajterhelését.

A társaság jelenleg hatvanegy gázüzemű autóbuszt közlekedtet Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Szegeden. A kedvező üzemeltetési tapasztalatok, valamint a jelentősen kisebb mértékű károsanyag-kibocsátás miatt a Volánbusz úgy döntött, jelentős számban szerez be további CNG-meghajtású járműveket.

A most megjelent két pályázaton elővárosi és helyi kivitelű, alacsony padlós, akadálymentes, 75–80 fő szállítására alkalmas, légkondicionált, digitális utastájékoztatási és kamerarendszerrel felszerelt, wifi-előkészítéssel és USB-csatlakozókkal felszerelt, valamint legalább EURO6 CNG környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező autóbuszok gyártóinak ajánlatait várja a közlekedési társaság 2021. szeptember 10-éig. A nyertes gyártóknak a járművek átadásától számított huszonnégy hónapon keresztül biztosítaniuk kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is.

Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – szintén a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg. A Volánbusz a MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében a Zöld Busz Program keretében meghirdetett, elektromos autóbuszok és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzését támogató felhívásán a társaság hét pályázata szerepelt sikerrel, aminek eredményeként összesen száz zöldbusz kezdheti meg majd szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében. Ennek köszönhetően

  • Székesfehérváron tizenkettő,
  • Győrben tizenhárom,
  • Zalaegerszegen tizenegy,
  • Egerben hat,
  • Szolnokon tíz,
  • Szegeden nyolc,
  • a budapesti agglomerációban pedig negyven

új, elektromos, szólóautóbusz állhat forgalomba. Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.