Előretolt légi irányítók: hadgyakorlat VIP-vendégekkel

Kelecsényi István   ·   2016.07.28. 08:45
panther_strike2016_0

A Panther Strike egy olyan nemzetközi hadgyakorlat, ahol az Amerikai Egyesült Államok 120. század F-16 vadászbombázói, a szlovákiai Szliácsra települt 163. expedíciós század A-10C csatrepülőgépei, Magyarország és Csehország egy-egy Gripen-százada, Szlovákia egyetlen MiG-29 vadászrepülő százada, és Szlovénia PC-9M könnyűcsapásmérő-százada, C-130, C-17 szállító és KC-135 tanker repülőgépek támogatásával vesz részt. A hadgyakorlaton a cseh, a szlovák, a magyar és a szlovén légtér különböző részein, több gyakorlóterülete felett (köztük a Bakony harckiképző központ) végeznek missziókat. A gyakorlat során a honvédség elsőrendű célja a JTAC (előretolt légi irányítók) kiképzése, illetve kiképzettségük szinten tartása, emelése.

A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A JTAC gyakorlatilag a szárazföldi célokat jelöli ki a rakétákkal vagy ejtőlőszerrel (bombákkal) támadó repülőgépeknek. A JTAC-katonák rádión kívül, lézeres célmegjelölő készüléket is használhatnak, megjelölve, megfestve a célokat a lézerirányítású bombáknak. Hazánkban a kecskeméti repülőbázison és a szolnoki helikopterbázison szolgáló katonák között vannak ilyen képzettségű katonák. A JTAC-kiképzés mellett szimulált légiharcokat is vívnak a különböző repülőszázadok kötelékei, a tervezett szenáriótól függően. A mostani gyakorlaton Flyod Dunstan ezredes elmondása szerint látóhatáron túli (BVR-) harcot nem gyakoroltak, csak légi közelharcot. A Gripen és az F-16 Block30 közti különbséget úgy fejezete ki, hogy a Block30-as később veszti el fordulóharcban a sebességét, mint a Gripen, amely viszont kis méretével, valamint a légiharc kezdetén van előnyben agilitásával. A Block 30 egy régebbi változatú F-16-os amely könnyebb és ezért jobban manőverez a későbbi verzióknál, az F-16-os légiharcra jobban alkalmazható változata, bár a nemzeti gárdisták bevetéseik körülbelül felében gyakorolják a csapásmérést is.

A kiképzési rendezvényen részt vett Colleen Bell az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Simicskó István honvédelmi miniszter, több magas rendfokozatú amerikai és magyar főtiszt, és a média képviselői. Statikus bemutatóra egy F-16Block30, egy A-10C, egy PC-9M és a vadonatúj 44-es oldalszámú JAS-39D Gripent állították ki. Utóbbi a Caslavban összetört kétüléses repülőgép pótlására szerezte be a hazánk. A levegőben áthúzott két amerikai F-16-os, egy C-17-es a pápai SAC állományából. A honvédelmi miniszter és a nagykövet kötetlenül elbeszélgetett a katonákkal, majd rövid nyilatkozatokat tettek, méltatva az együttműködést. Az augusztus 5-éig tartó gyakorlattal nem ér végett a közös munka, hiszen az Atlantic Resolve folytatódik, és szövetségi rendszerben tovább védi hazánk hadereje is az ország, és az Atlanti Szövetség polgárait.

* * *

A Panther Strike 2016 hadgyakorlat, bár féléves előkészítés eredménye, de az Atlantic Resolve (Atlanti Erőfeszítés) NATO intézkedések részeként illeszkedik a 2015. évtől megkezdett az Egyesült Államok által kezdeményezett légi, tengeri és földi erők Kelet-Közép-Európába telepítésébe. Az amerikai erők telepítése, válaszintézkedés: reagálás Oroszország és Ukrajna konfliktusára. Maga a Atlantic Resolve, bár a NATO-kommunikáció szerint nem fenyeget senkit, gyakorlatilag Oroszország ellen irányul, mintegy esetleges – de valószínűtlen – orosz terjeszkedés megállítására.

Az Atlantic Resolve, egyetlen egyezményt sem sért, mivel az amerikai erők nem állandó telepítési helyre, és nem tartósan települnek, hanem rotációs rendszerben a kelet-közép-európai országok védelmi képességét javítják, hadgyakorlatok formájában a koalíciós együttműködés gyakorlásával.

Maga az elképzelés egyébként teljesen racionális, hiszen annak ellenére, hogy a bipoláris világ megszűnt, és a kelet-közép-európai országok is csatlakoztak a szövetséghez, a NATO fő erők német, olasz, spanyol, holland, francia és brit támaszpontokon települnek, magának az Egyesült Államoknak sincs nagy támaszpontja az Aviano–Spangdahlem vonaltól keletre. Logikus lenne a NATO határainak védelmére rendelt erőket a határokhoz igazítani, de ez nagy költséget jelentene a támaszpontokat fenntartó Újvilágnak, és a németek, az olaszok, a britek a támaszpontok megtartásáért harcolnak, hiszen az több 10 ezer főnek adnak munkát, és jelentenek vásárolóerőt a térségben.

Maradt tehát az Atlantic Resolve, amely elsősorban az Amerikai Légierő és a Légi Nemzeti Gárda harcászati repülőszázadainak rotációs jellegű, szinte állandó jelenléte a térségünkben. Jelenleg különféle bilaterális szerződések alapján amerikai F-15 repülőszázadok települtek, Bulgáriába és Romániába, Magyarországon F-16-os század Pápára, Szlovákiába pedig egy A-10C csatarepülő század. Pápára a Colorado Air National Guard 120. repülőszázada települt, tíz F-16Block30 repülőgéppel és közel 200 fővel – július 15-étől és augusztus 5-éig állomásoznak nálunk. Floyd Dunstan ezredes az expedíciós század parancsnoka.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek