Eltűnt 777-es: rossz az idő, napokra leállhat a kutatás

iho   ·   2014.03.25. 08:20
malajz_objects-spotted-malaysia-flight_cim

A rossz idő miatt kénytelenek felfüggeszteni a keresést az eltűnt Boeing 777-es után az Indiai-óceán déli részén. Az AMSA, az ausztrál tengerbiztonsági hatóság közlése szerint a kérdéses zónában, ahol legutóbb kínai és ausztrál repülőgépek személyzete, valamint egy francia műhold is roncsokat észlelt, a szél nyolcvan kilométeres óránkénti sebességre erősödött, a felhőalap pedig helyenként mindössze hatvan méter.

Műholdképek után repülőgépekről is észleltek roncsokat

A repülőgépek visszavonása azért számít elkeserítő fejleménynek, mert épp most sikerült megbizonyosodni arról, hogy a 777-es valamilyen módon valóban az Indiai-óceánnak ebben a körzetében tűnt el. (A hírek egy része zuhanásról beszél, de tegnapi bejelentése során a malajziai miniszterelnök nem használta ezt a szót.)

Az ausztrálok mindenesetre mostantól már elsődlegesen baleseti kivizsgálásként kategorizálják a kutatást, amelynek irányítását a Chicagói Konvenció értelmében az az ország kell, hogy átvegye, ahol a balesetben érintett repülőgépet bejegyezték, vagyis Malajzia, de a keresésben az ausztrálok természetesen továbbra is részt vesznek. De az ausztrálok szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kutatás a rossz idő miatt akár napokra le kell, hgy álljon.

Ausztrál Orion: lehet, hogy napokra a betonon marad?

Mint ismeretes, az Ausztráliától nyugatra fekvő övezet felé akkor fordult a felderítés fókusza, amikor először bukkantak elő a műholdas fotók elemzése nyomán terjedelmes roncsdarabok, de az ausztrálok közlése szerint ezek az észlelés óta elsüllyedhettek: félő, hogy a most felfedezetett darabokkal is ezt történhet, mire a repülőgépek és a hajók visszatérhetnek a helyszínre. 

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.